Mejla

Pernilla Ericson

Sossarnas twitter kan kapas i ett krisläge

Varnats för svaga punkter

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jerker Ivarsson

Det var inte bara streamingsajten HBO Nordic som upplevde totalt haveri under måndagsmorgonen. Socialdemokraterna vaknade till att partiets twitterkonto blivit kapat. Inläggen som spreds var grovt rasistiska, islamofobiska (“1 like = 1 död muslim”), men handlade också om cannabis, bitcoins och trams i stil med “en röst på S är en röst för att Steffe ska kunna ha råd med en ny klocka”.

Partisympatierna hos inkräktarna var tydliga (“Vad säger ni, är det inte dags för att egentligen ge SDriks majoritet?”).

”Brister i säkerhetsanalyserna”

De bisarra inläggen började publiceras vid 02, och först 09.30 uppgav partiet att man hade återtagit kontrollen över kontot. Ett intensivt städarbete började, men fortfarande närmare 10-tiden fanns inlägg som kallade twittrare “hobbymongo” kvar.
Det finns många vägar för att överta ett twitterkonto. Slarv i hanteringen kan ge en öppning, alltför enkla lösenord eller inloggningsformer, riktade hackerattacker, och så vidare. Skyddet hos många tjänster är inte hundraprocentigt.

Gapet i Sverige mellan den digitala utvecklingen och it-säkerheten varnade rikspolischefen Anders Thornberg för redan 2017, när han var chef för Säpo. “Brister i säkerhetsanalyserna är fortfarande vanligt”, konstaterade han. Cyberhot och it-angrepp var i fokus inför riksdagsvalet 2018, och regeringskansliet informerades. Sverige har tuffa erfarenheter i ämnet. Svenska medier – däribland Aftonbladet – har hackats, MSB har larmat om påverkansoperationer. Flera gånger om har man hittat svaga punkter i partiernas mejl- och sociala medier-hantering. Ändå kan det hända.

Kan få fruktansvärda följder

– Vi har hög medvetenhet och god it-säkerhet, men ingen är immun. Det har hänt innan och kommer förmodligen att hända igen. Vi ser allvarligt på det inträffade och kommer fortsätta jobba med det, säger John Zanchi, valledare på S, till Svt.
It-experten Robert Malmgren säger till Svt att fördröjningen kan ha berott på att det kan ta tid att övertyga Twitter om att den som blivit av med kontot faktiskt blivit utelåst.

Många fnyser åt att pubertala rasister levt rövare med regeringspartiets sociala medier, men det är lätt att tänka sig scenarion när det blir djupt allvarligt.
Om regeringspartiets sociala medier hackas i samband med ett terrordåd eller vid en svår olycka kan det få fruktansvärda följder, och förvärra effekten flera gånger om. Det kan påverka människors säkerhet.

Alla viktiga samhällsfunktioner behöver se över it-säkerheten, eftersom sociala medier blir en måltavla i ett informationskrig.
I dagsläget är övertagandet av Socialdemokraternas konto mest pinsamt och förnedrande. Ett fönster mot världen blir en kanal för rasister och troll.

Men kapningen förstärker också känslan av sårbarhet.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.