Brandberedskapen startar på marken

Utan den lokala brandkåren står sig planen slätt

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, hade ordnat stor uppställning på Skavsta flygplats i går. Föranmälda journalister kunde bland annat få prata med inrikesminister Mikael Damberg, generaldirektör Dan Eliasson och SAAB chefen Micael Johansson.

Ingen av herrarna spelade dock huvudrollen. Det gjorde en Air Tractor AT-802 F, från början ett jordbruksplan som utrustats för att skopa och fälla vatten.

Kan nå Finland

Planet är ett av de två som MSB inom ramen för EU:s civilskydd har upphandlat för att förstärka det svenska brandskyddet. SAAB kommer att sköta driften. Från Nyköping ska de nå södra Finland på två timmar och Norrbotten på tre.

På en timma kan en AT-802 F släppa upp till 50 000 liter vatten över en brinnande skog. Det lär behövas.

Bara ett knappt dygn innan föreställningen på Skavsta brann det på många håll i landet. Över bland annat nordvästra Svealand drog en kallfront med kraftiga åskoväder fram. Blixtarna avlöste varandra på den grafitgrå himlen.

Ingen bra kombination

Blixtnedslag och snustorra skogar är ingen bra kombination. Räddningstjänsterna i Värmland, Örebro och Dalarna fick rycka ut för att släcka. Det lyckades. Som det ofta gör.

Efter de stora bränderna i Västmanland, Dalarna och Hälsingland har vi gång på gång pratat om brandberedskapen. Vi vet ju att vädret kommer att bli allt mer extremt. Det kommer att brinna igen, och igen.

På många områden har beredskapen också blivit bättre. Uppvisningen av vattenbombplanet på Skavsta i går är ett exempel. Samarbetet i större räddningsregioner med gemensam ledningsorganisation är ett annat.

En annan sanning

Bortom det finns dock en annan sanning. Att blixtnedslagen i veckan inte blev storskaliga skogsbränder beror framför allt på den lokala räddningstjänsten. Att det finns brandmän, ofta deltidsanställda, som släppt allt för att rycka ut och släcka medan tid är.

Det är precis som med en pandemi. Stora planer från centrala myndigheter betyder föga om resurserna inte redan finns i vården eller omsorgen.

Risken är stor att brandbekämpningsplanet som visades upp i går och dess besättning kommer att få jobba hårt de närmaste somrarna. Vädret kommer som sagt bli allt mer extremt i takt med uppvärmningen. Men beredskap börjar med att det finns resurser lokalt. Hos oss betyder det nästan alltid hos kommunen.

Det gäller också skogsbränder.


Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    4 juni 2020

    Klockan har blivit halv tio och det är dags för nya arbetsuppgifter. Jag vill som vanligt tacka alla som bidragit till chatten med bra frågor och synpunkter. Jag tar i alla fall med mig två ord. "Obesjungna hjältar" som beskrivning av deltidsbrandmän. Den beskrivningen gäller många som får samhället att fungera.

  • Ingvar Persson
    4 juni 2020

    Hej Thomas.

    Jag beklagar, men när det gäller brandsläckningsmetoder och uppfinningar kan jag inte hjälpa dig. Det överlåter jag åt experter.

    Det är nog bra om en ledarsida försöker hålla sig till att tala om samhällets organisation och hur vi fördelar våra resurser.

    Det är ganska stora områden ändå.

  • 4 juni 2020

    www.pulstech.ee Information om överlägsen brandsläckningsmetod som ingen hittills visat intresse för MSB inräknat. Däremot enstaka brandchefer men som hänvisar till MSB med orden "det är LUGNA gatan" hos MSB.

    thomas andersen
  • Ingvar Persson
    4 juni 2020

    Hej Erik.

    Ja vad ska man säga. Det är verkligen tuffa villkor och det är et av skälen till att jag gång på gång återkommer till just deltidsbrandmännens arbete. Jag tror ingen tycker att den ersättning ni får är "dyr". Tvärt om.

    Själv mena jag ju att det måste finnas resurser i kommunerna, både för att räddningstjänsten ska fungera och för så mycket annat. Som omvårdnaden av äldre och en bra skola för alla barn.

  • 4 juni 2020

    Hej Ingvar! Jag ser att man skrivit tidigare om att det är dyrt med beredskap. Jag har beredskap just nu, vi har cirka 25 kronor i timmen före skatt, dag som natt, vardag som helg, för att ta mig till stationen och vara rullande inom ca 5 minuter dygnet runt efter larmet gått. Allt är relativt när gäller kostnader, men vet inte om folk i allmänhet vet vad det kostar?

    Erik