Detta är en kris – inte en valrörelse

Media har fel när Tegnell målas upp som tvärsäker

Nu lättas reserestriktionerna i Sverige, men än är coronakrisen inte över och medias rubriker blir allt mer sensationslystna.

"Tegnell erkänner!", "Tegnell slår tillbaka!".

Medieforskningen har länge pekat på att journalistiken är som bäst när den skildrar snabbare och enklare skeenden, men långt mycket sämre när längre tidsspann och komplicerade händelseförlopp ska följas och förklaras.

Sensation driver mycket läsning, så även på denna tidning. Men detta är en kris. Inte en film eller en valrörelse där konfliktlinjerna är tydliga och huvudkaraktärerna tvärsäkra. Vi gör hela samhället en otjänst om vi försöker tvinga in våra expertmyndigheter med talespersoner i roller de faktiskt aldrig haft.

Är det någon som varit prövande och osäker från krisens första dag så är det Folkhälsomyndigheten. I stället för "Tegnell erkänner!" vore "Tegnell säger att det är för tidigt att säga" en mer sanningsenlig rubrik. Inte heller är den osäkerheten ett tecken på att man klappar sig själv om ryggen, det betyder snarare exakt vad som sägs: Man vet inte, och visst kan det visa sig att man har fel.

Oproffsigt att rista sanningen i sten

Under onsdagen kom beskedet om sommarresor inom landet med samma budskap vi kunnat höra hela våren, om vi velat lyssna: Vi gör detta nu, men om läget förändras kan också rekommendationen ändras.

Debattklimatet vi vant oss vid har skapat en enorm kulturkrock mellan nyhetsmedia, sociala medier och vetenskapsmannen, som rent av vore oprofessionell om hen ristade in sanningar i sten.

De senaste veckorna är det som att halva debattsverige glömt bort att vi kämpar mot ett nytt virus där vi för bara fyra månader sedan inte ens kommit överens om vad det skulle kallas.

Osäkerheten gör inte Tegnell till Tengil

Trots alla tvivel är Folkhälsomyndigheten, då som nu, bäst lämpad att leda landet genom krisen. I ett uselt kunskapsläge sitter myndigheten på bäst information om både viruset och regionernas, kommunernas och statens kapacitet, möjligheter samt verktyg.

Även om 22 forskare i teorin skulle ha rätt finns det inget magiskt tänkande som på dagen den 1 mars hade öppnat testkapacitetens flaskhalsar eller löst upp regionernas förvirring.

Tegnell kommer ha fel, och Sverige kommer, liksom resten av världen, ha gjort sina misstag. Exakt vilka de är vet vi inte än, men faktumet gör inte Tegnell till Tengil eller dem som påtalar komplexiteten i situationen till statsepidemiologens dövblinda fanclub.

Nu ska smittspårning och testning göras bredare. Det är möjligt att det hade behövt komma igång tidigare. Men för landets beredskap inför nästa kris räcker det faktiskt inte att bara konstatera ett sådant faktum. Knäckfrågan är vad som låg i vägen för dem och vilka system vi måste förändra för att ha en sådan kapacitet framöver. Och vart tar vi i sådana fall resurserna ifrån? Det är sådana samtal vi behöver ha, både nu och efter krisen. I dessa diskussioner finns inte plats för sensationslystnad.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Chatta med Ledarredaktionen

Denna chatt är stängd.

  • Lotta Ilona Häyrynen
    5 juni 2020

    Det fick också bli sista frågan för denna gång. Kommit in väldigt många inlägg idag, och väldigt mycket beröm. Har försökt svara på konkreta inspel och frågor i chatten idag, men vill självklart passa på att tacka er alla som skickat in fina ord om dagens ledare. 

    Ha en fortsatt trevlig dag alla! 

  • 5 juni 2020

    En helt korrekt analys. Vill bara tillägga att jag tycker att vissa media klarat det här bra tex SVT. Generellt finns en tendens i media att verkligheten ska beskrivas i svart eller vitt. Ingenting i komplexa skeenden är någonsin så enkelt som bara ett ja eller nej. Tegnell ger uttryck för det varje gång han står på scen. Särskilt i samtal med journalister krockar två världar där media letar enkla och svart-vita svar för att beskriva en verklighet som har alla regnbågens färger.

    HÅKAN EMTEBORG

    Tycker precis som du att det finns mycket god journalistik att lyfta fram också. SVT hör verkligen dit, och även Aftonbladet har gjort många bra reportage och skildringar av situationen i till exempel äldreomsorgen. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 juni 2020

    Även om hela samhället stängts ned à la Frankrike hade ju dåliga anställningsvillkor, personal utan träning i hygien och bristande testkapacitet kvarstått. De som gapar om att Sverige har fel strategi föreslår sällan några konkreta förslag som faktiskt skulle minskat smittspridning. Kvalificerad personal i hemsjukvård och äldreboende har anhöriga efterfrågat i åratal och förhoppningsvis är det den förbättringens skriande prioritet som corona-epidemin klargjort. Hellre skattepengar till detta än en extra semestervecka till barnfamiljer... om man ska vinna min röst nästa val!

    Julia Hedlund

    Väldigt kloka inspel om krisen och läget i svensk omsorg. Här finns verkligen politiska strider att ta. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 juni 2020

    Hei! Det är märkligt i Sverige anngående hela Corona handlingen..att man är stoltta då så mycke menskor dör..en Tengnel talar bara trams åt Svenska folket och ljuger rakt till menniskor. Alltid i allt märks Svenska avunds-sjuka gentemot oss Finnar..Svenskar skulle aldrig säga något positivt om Finland ex. nu då 4.6.-20 kom de intte en endaste ny cronafall i Finland. H. fr. Finlannd

    Jhon

    Hej Jhon. Jag håller inte med om att Tegnell eller någon annan för den delen uttrycker någon stolthet för det som sker i Sverige. Dödstalen går ju faktiskt inte att förneka. Exakt vad det beror på att äldreomsorgen blivit hårt drabbad behöver utredas och åtgärdas, det är verkligen ett faktum. De nordiska länderna kommer ha mycket nytta av att samverka och dela sina slutsatser med varandra. 

    Finns mycket att säga om de sverige-finska relationerna men jag tror inte man kan tala om en svensk avundssjuka mot finnar som skulle ligga bakom något som FHM, media eller någon annan i detta läge gör eller säger. Ja se on tältä suomalaiselta aivan rehellinen mielipide. Terveisiä ruotsin puolelta. 

    Lotta Ilona Häyrynen
  • 5 juni 2020

    Håller med, denna ledare borde kommuniceras till alla medier i Sverige och framförallt utlandet. Bara en sådan grundläggande sak som att "Sverige gör tvärtemot resten av världen" är en myt skapad ev ett visst antal fritt plockade citat. Det Sverige gjort och som skiljer sig från andra länder är i huvudsak fyra saker. 1:Vi stängde inte barnomsorg och skola för barn. 2: Allmänhetens ansvar styrdes med rekommendationer istället för lagar 3: Vi lät vetenskapen styra inte politikers egna åsikter 4: Butiker kan vara öppna eftersom vi håller avstånd, stannar hemma när vi är sjuka och tvättar händerna

    Per Lindstam

    Jag håller med om att skillnaden mellan vad Sverige gjort mot resten av världen är marginellare än vad som ofta framstår. Sedan går det inte att förneka våra dödstal och strategins andra del, den om att skydda riskgrupper, faktiskt misslyckats i och med hur smittan tagit sig in på svenska äldreboenden. Vi kan se att liknande saker hänt i vissa andra länder, men inte i alla, och vissa med hårdare restriktioner har högre dödstal, andra inte. Exakt vilja åtgärder vi och andra gjort som lyckats respektive misslyckats kan vi alltså inte säga än. Att något borde gjorts för att hindra att smittan tog sig in på äldreboenden är alltså ett faktum för Sverige. Problemet är bara att vi ännu inte vet vad det där "något" faktiskt skulle ha varit. 

    Lotta Ilona Häyrynen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.