Apotek ska inte sko sig på sjuka

Priserna på mediciner kan vara upp till 70 procent dyrare beroende på vilket apotek de köps på.

Sedan apoteksmonopolet avvecklades 2009 får apoteken sätta vilka priser de vill på receptfria läkemedel. Prissättningen är också fri på receptbelagda läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet.

I början av året jämförde Dagens Nyheter priserna på 105 av de vanligaste apoteksprodukterna sedan avregleringen. I vissa fall har priserna ökat med mer än 50 procent, och de kan skilja ordentligt beroende på apotek.

Allra störst är prisskillnaderna på receptfria mediciner. Vissa värktabletter, allergimediciner och medel mot halsbränna kan kosta 70 procent mer än på de billigaste apoteken.

Slår värst mot äldre och sjuka

Höga läkemedelspriser slår hårdast mot äldre, långtidssjukskrivna och personer som behöver pengarna mest.
Alliansregeringen som drev igenom avregleringen menade att marknaden skulle vara självsanerande. Dåliga och dyra alternativ skulle försvinna per automatik.
Men kunderna har ofta varken ork, lust eller verktyg för att jämföra priser på mediciner. Vissa apotek anger inte ens priserna på sina hemsidor. Det innebär att kunderna fysiskt måste ta sig till olika butiker för att hitta de billigaste produkterna.
Man måste kanske vara apoteksentreprenör för att tycka att ett sådant system är rimligt. Därför är det välkommet att regeringen vill undersöka om apotekens prissättningar behöver regleras.

Vid årsskiftet fick Anna–Lena Sörenson (S) i uppgift att leda en statlig utredning som ska vara färdig till hösten.

Fri konkurrens inte lösningen

Myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har länge efterfrågat en statligt oberoende priswebb för läkemedel som skrivs ut på recept. Pensionärernas riksorganisation, PRO, har också efterfrågat en sådan tjänst. Men alla är inte lika entusiastiska till regeringens utredning.

– Om staten reglerar apotekens marginal kommer apotekens ekonomi begränsas, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör vid Kronans apotek, till TT.
Han menar att den fria konkurrensen är ett mer effektivt sätt att pressa priser. Erfarenheten sedan avregleringen visar att han har fel.
Därför är det bra om regeringen tar ansvar för en mer kontrollerad prissättning eller får fram ett verktyg som gör det enklare att jämföra priser. Läkemedel är faktiskt inte vilken vara som helst.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln