Nu låter Stefan Ingves som Daniel Suhonen

Regeringen måste våga satsa på framtiden

Riksbankschef Stefan Ingves vill se stora offentliga investeringar i bland annat utbildning.

Det är en islossning, för att använda en säsongsanpassad bild. Synen på den ekonomiska politiken håller på att förändras i grunden. Om det är någon som tvivlar föreslår jag att man lyssnar på helgens intervju med Stefan Ingves i Sveriges Radio.

Riksbankschefen låter nästan som Daniel Suhonen.

Enligt Stefan Ingves är det rätt tid för stora framtidsinvesteringar från statens sida. Det skulle underlätta bankens arbete för att få en stabil inflation runt två procent. Men framför allt skulle kompetenssatsningar och investeringar i till exempel elnät bygga det svenska samhället starkare inför framtiden.

Det gör vårt land bättre för kommande generationer.

"Då pratar vi om utbildning, utbildning, utbildning", sa Ingves.

Offentliga investeringar kostar pengar. Men att låna till investeringar är ofta klokt, både för privatpersoner och för stater. Värdet finns ju kvar.

Det gäller speciellt när lånen i praktiken nästan är gratis, och precis så har det varit ganska länge för den svenska staten.

Suhonen har förstås inte varit ensam när han talat om att finansministern borde släppa på överskottskrav och våga blicka framåt. Fackföreningsrörelsens ekonomer, vänsterns Ulla Andersson och andra har sagt samma sak. Men fram till pandemin tycktes det inte spela någon större roll.

Sverige hade ju sitt finanspolitiska ramverk, och Riksbanken fick väl pula med minusränta bäst de ville.

Coronastöden fick kanske vinden att vända. Som finansminister kunde i alla fall Magdalena Andersson presentera den ena ändringsbudgeten efter den andra och stödmiljarderna har regnat ner över olika delar av det svenska samhället.

Ekonomin är på väg tillbaka i en takt de flesta nog trodde skulle vara omöjlig

Resultatet är ganska häpnadsväckande. Ekonomin är på väg tillbaka i en takt de flesta nog trodde skulle vara omöjlig för två år sedan. Och jobben kommer också, även om problemet med långtidsarbetslöshet finns kvar.

Frågan är vad regering och riksdag ska göra nu? Återvända till det gamla, slarva bort tillfället i kompensationer till röststarka grupper eller, som riksbankschefen föreslår, sikta framåt.

Jag vet förstås vad jag tror skulle vara bäst. Storsatsningen på kompetensutveckling som fack och arbetsgivare förhandlat fram är ett stort steg på vägen. Men den måste fullföljas med en storsatsning på vuxenutbildning och högskolor.

Forskningssamarbeten mellan stat och näringsliv, som i arbetet med eldrivna fordon, behöver bli fler. Och Sverige måste bygga, bygga och bygga. Vägar, kraftnät och bostäder är en förutsättning för den industriella renässans vi kanske ser komma.

"Det ska nästa generation leva av och på", sa Ingves.
Som finansminister höll Magdalena Andersson hårt på budgetdisciplin och ramverk. Som statsminister måste hon nog tänka större.