HM har gjort det igen – trampar på personalen

Stäms på 600 000 kronor

H&M:s ordförande Stefan Persson och vd Karl-Johan Persson.

Nu har H&M hamnat i blåsväder igen. Det handlar om vad Handels menar är ett brott mot kollektivavtal – här i Sverige. Nu stämmer fackförbundet H&M på 600 000 kronor.

Fackförbundet Handels organiserar 160 000 medlemmar, och är Sveriges tredje största LO-förbund. Av dessa medlemmar är 100 000 kvinnor, och en tredjedel är under 30 år. Den grupp som är en av de mest utsatta på svensk arbetsmarknad i dag.

Facket menar att anställda inte blev inbjudna för att planera bemanningen, något som avtalet kräver. Det handlar om att kunna planera sitt liv genom arbetstider, semester och scheman. Det handlar inte ens om att bestämma, utan få vara med och påverka. Chefen har ändå sista ordet.

Trots det menar facket att H&M inte levt upp till vad som borde vara ett lågt ställt krav på arbetsgivaren. Arbetsgivaren menar i stället att anställda visst fått komma med önskemål, och att ingen klagat.

Det här är inte första gången H&M hamnar i konflikt med facket. Ett Nederländskt fackförbund kritiserade H&M så sent som 2021, för att ha dragit ned tiden för raster på lagret. Det är främst migranter som arbetar där, och som menar att deras raster i princip försvunnit på grund av företagets nya säkerhetsrutiner som ska hindra stölder.

En arbetare från Slovakien berättar hur de försökte gå med underskrifter till kontoret, men att dörren blockerades av vakter. Han berättar hur de blev behandlade som kriminella.

I det här fallet var det en underleverantör för H&M, företaget själva ville ”förbli neutrala”. För svenska arbetare gäller konflikten företaget direkt, och det rör sig om hela åtta butiker i Stockholm där man ska ha brutit mot avtalet.

Trots hög svansföring när det gäller etik och socialt ansvarstagande från fabrikerna i Bangladesh till butikerna i Sverige så uppmärksammas brister kontinuerligt. Det går helt enkelt inte att lita på att arbetares intressen ska försvaras av företaget.

Samma företag vars ägare hotade att lämna landet på grund av att han inte ville beskattas. Den dåvarande S-regeringen lydde och införde ett undantag för en del miljardärer. Det här var över 20 år sen. Under Alliansens regeringstid togs förmögenhetsskatten bort, och ingen behöver beskattas för sitt feta aktieinnehav. Man kan tro att alla miljardvinster skulle göra H&M mer öppna för att i alla fall betala de 600 000 kronor som facket kräver, men de stretar förstås emot.

Företaget är alltså inte främmande för påtryckningar, varken mot regeringen eller de egna arbetarna. Och de är knappast att lita på när det väl gäller. Inte för arbetarna på lager, i butiker eller för svenska folket, som alla är med och finansierar deras skatterabatter.