När vattnet stiger vill C bygga vid stranden

Vi får vänja oss vid regnsmockor

Gävle i onsdags.

Det är svårt att föreställa sig vad Gävles invånare vaknade upp till i onsdags. Här i södra Dalarna fick vi inte mer än hälften så mycket regn.

Ändå motsvarade det med råge vad som brukar komma en hel augustimånad.
Översvämmade vägar, bortspolade broar och en postbil som rasade ner i en bäck. Föraren fick rädda sig genom att fly upp på biltaket. Ni kan se bilderna framför er. Men här har man i alla fall inte tvingats skjuta upp skolstarten som i Gävle.

Ska man säga något positivt lär det bli riktig fart på kantarellerna. Hösten 2021 kan bli som matsedeln på en restaurang i Krakow i september.

Det var ett riktigt oväder som drabbade oss. Ändå platsar regnsmockan mot Sverige knappast på en lista över europeiskt extremväder sommaren 2021. I juli spolade vattenmassor bort hela byar i Tyskland och Belgien. I augusti har värmeböljan Lucifer hållit länderna vid Medelhavet i ett järngrepp Just nu brinner skogar i bland annat Grekland och Frankrike utom kontroll.

Det går inte att förneka vädret

Extremväder, och enligt alla forskare är det precis vad vi kommer att tvingas vänja oss vid. Varmare värmeböljor, blötare regnoväder och blåsigare stormar. Den som vill kan fortsätta att förneka klimatförändringarna, men det går inte att förneka vädret.

En slutsats är förstås att det är bråttom med omställningen till en hållbarare samhällsordning. Utsläppen av växthusgaser måste minska och det måste ske nu. Allt det där vet vi egentligen och kanske finns trots allt ett litet politiskt ljus när USA inte längre styrs av en klimatförnekande president.

Dessutom har svensk industri de senaste åren visat att det finns lösningar för framtiden. I onsdags, samtidigt som Gävle stod under vatten, kunde SSAB genomföra världens första leverans av fossilfritt stål.

Men inget av det där kommer att hindra vädret från att bli mer extremt. Hur snabbt vi än stoppar utsläppen kommer uppvärmningen att fortsätta.

Samhället behöver anpassa sig. Vi måste satsa mer för att skydda de boende i äldreomsorgen mot värmeböljor och räddningstjänsten kommer att behöva större resurser för att stoppa skogsbränder och begränsa översvämningar.

Dessutom måste vi bygga mer hållbart, inte minst för att begränsa skador från vattnet. Havsnivåerna kommer att stiga och skyfallen kommer att bli häftigare. Det vet vi.

Just därför har jag svårt att förstå hur Centerpartiet lyckats göra en politisk fråga av att tillåta fler byggen närmare stranden. Inte bara för att ett svagare strandskydd hotar allemansrätten, utan också för att byggnader nära vatten kommer att vara de första som drabbas när klimatet förändras. Konsekvenserna kan bli förödande.

Den som undrar kan ju fråga människorna i västra Tyskland.

Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.