Arbetsgivarnas värsting hotar svenska modellen

Uppdaterad 2019-07-21 | Publicerad 2016-04-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Almegas agerande är inte normalt – och kommer skapa nya konflikter

Anna-Karin Hatt, vd för Almega och tidigare andre vice ordförande i Centerpartiet.

En vecka tog det, sedan kunde parterna i byggindustrin skriva på ett avtal och de strejkande byggnadsarbetarna återgå till arbetet.

Avtalet ligger i nivå med det industrin enades om för några veckor sedan, innehåller en låglönesatsning och en arbetstidsförkortning. Dessutom blir ackordslönesystemet kvar, trots arbetsgivarna stenhårda krav på en förändring.

Sover gott

Efter veckor där arbetsgivarnas propagandaapparat har målat ut fackförbundet Byggnads som ett hot mot svensk ekonomi, svensk lönebildning och den svenska arbetsmarknadsmodellen var det alltså detta som krävdes. Ett måttfullt och balanserat bud.

Om kollektivavtalen och den svenska modellen inte hade större problem än så skulle vi alla kunna sova gott. Dessvärre finns det större hot, och det värsta just nu är nog arbetsgivarnas värstingorganisation Almega.

I dag skulle fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer ha inlett en strejk mot företag i Almega, bland annat SVT, Bilprovningen och Securitas. Varslet omfattade över 7  000 anställda, betydligt fler än de strejkande byggnadsarbetarna.

Almega inte som andra

I årets förhandlingar har Unionen och Sveriges Ingenjörer drivit kravet på det som kallas flexpension. Dels handlar det om extra avsättningar till pensionssystemet, dels om flexibla regler för hur pensionen ska tas ut.

Systemet finns, bland annat i industrin. Och i det avtal som utgör riktmärket för den övriga arbetsmarknaden fylldes det till och med på med mer pengar. Men Almega, under den förra centerministern Anna-Karin Hatt, har tvärvägrat.

Inför risken att drabbas av en stor strejk skulle förstås ändå en normal arbetsgivarorganisation ha sökt en lösning vid förhandlingsbordet. Men inte Almega och Anna-Karin Hatt.

I stället hävdar organisationens jurister att strejken skulle bli olaglig, eftersom det finns andra avtal om pensionerna. Saken kommer att avgöras i Arbetsdomstol under veckan.

Nya konflikter

Rimligen kommer strejken att tillåtas, men oavsett vad AD beslutar har Anna-Karin Hatt spottat på själva grunden för den svenska arbetsmarknadsmodellen. I stället för att ta ansvar och söka en lösning tillsammans med facket har Almega rusat i väg till domstol för att förhala och försinka förhandlingarna.

En rättsprocess kommer inte att lösa några motsättningar, och den kommer inte att garantera pensionen för någon tjänsteman. Däremot riskerar Almegas handlande att skapa nya konflikter, och i värsta fall en ny norm på arbetsmarknaden.

Det skulle faktiskt hota den svenska modellen.

Ingvar Persson