Stefan Löfven behöver införa en lex Kreab nu

Stefan Löfven.

Har ni hört talas om byn Agloe i Delaware County i New York?

Den finns inte.

Eller rättare sagt den ritades på 1930-talet in på en karta vid en väg norr om byn Roscoe i New York. Namnet är ett anagram av kartritarnas initialer, Otto G. Lindberg och Ernest Alpers – Agloe.

Den påhittade byn var en copy­right-fälla. Om någon annan karta dök upp med Agloe utritat var den bevisligen en piratkopia.

Mycket riktigt.

På 1950-talet såldes en karta ritad av en Rand McNally och upphovsrättsinnehavarna hotade med stämning.

McNally invände då att byn faktiskt existerade. Där låg en affär med namnet Agloe General Store som byggts några år ­tidigare.

Kartan hade ändrat verklig­heten.

I modern politik är detta motsvarigheten till att hitta ung­domens källa, att rita om den politiska kartan, ändra förutsättningarna för samtalet, och därmed ändra verkligheten.

När Socialdemokraterna i fredags presenterade sin val­analys konstaterade de att Fredrik Reinfeldts tal om att ”öppna era hjärtan” för flyktingar på detta sätt ändrade politikens ­ramar. För SD var det en skänk från ovan, de fick prata om invandring hela valrörelsen.

Efter valet hade migration blivit en viktig fråga för väljarna och SD ett stort parti. Verklig­heten hade blivit en annan.

Stefan Löfven måste på motsvarande sätt rita om den politiska kartan i Sverige. Just nu är spelreglerna och pjäserna ­sådana att han i princip inte kan vinna. Borgerlighetens dröm är att han ska förvalta borgerliga reformer till 2018 och att de ­sedan ska ta över igen.

Ett första steg borde vara att ändra maktrelationerna i samhället genom att med lagstiftning öppna upp lobbybranschen för insyn. Löfven borde föreslå en ny lag, en lex Kreab.

Dagens Industris avslöjande att näringslivet under ledning av pr-byrån Kreab samarbetat med Sverigedemokraterna för att rädda vinstuttaget ur välfärden slog nog ned som en bomb hos de flesta.

Att köpa sig en riksdagsmajoritet för att själv få dragningsrätt på skattepengar hade setts som korruption i vilket annat land som helst.

Här möts det av en axelryckning från borgerligheten. Och en hånfullt ”Visste ni inte att det funkar så här? Töntar!” från ­lobbyisterna.

Men vill vanligt folk verkligen att politiska beslut ska vara till salu?

Jag tror inte det.

Precis som S-debattören ­Daniel Suhonen skrev på DN:s debattsida i lördags är det dags att ­göra något åt detta.

Lex Kreab bör vara en offentlighetsprincip för lobbyister.

Hade det exempelvis varit känt att Kreab låg bakom när SD i maj ändrade sig om vinster i väl­färden hade debatten blivit en helt annan.

Vi vet av erfarenhet att ­offentlig insyn är det bästa ­vapnet mot korruption.

Borgerligheten och SD kommer självklart motsätta sig ett ­sådant förslag men frågan är hur länge de vill ta den striden.

För det kan väl inte ­ligga i någons intresse att demokratiska ­beslut styrs i det för­dolda?

Våga ändra kartan, Löfven. Så ska du se att kartan ritar om verkligheten.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln