M:s utrikespolitik är åter ”hä hä och hepp hepp”

Ingen slump att Magdalena Andersson har rekordhögt förtroende

Olof Palme

”Hälsa honom att svensk utrikespolitik är inga pajaskonster. Det är inte hä hä och hepp hepp.”

Orden var Olof Palmes i den utrikespolitiska debatten 1983.

Moderatledaren Ulf Adelsohn hade angripit regeringens utrikespolitik för att sedan åka och "hålla valtal i Finland"

Olof Palme beskrev Moderaternas utrikespolitik som hysterisk och partiet som säkerhetspolitiskt opålitligt.

Inte hederligt

Och då hade han ändå inte träffat på den högermobb som dragit igenom sociala medier under Ukrainakrisen. Det började i inledningen av krisen när Moderaterna satt och klippte sönder filmer från Magdalena Anderssons pressträff i syfte att få henne att verka förvirrad. Och fortsatte i veckan med anklagelser om att statsministern går Kremls ärenden för att inte S omedelbart svänger om Nato mitt i krisen.

Det är ohederligt, falskt och, ja kanske mest av allt, direkt korkat.

Fakta är att Sverige på ett par veckor tagit tydlig ställning på ett historiskt ganska unikt sätt genom att skicka 5000 pansarskott till Ukraina.

Ingen borgfred

Socialdemokraternas besked i tisdags om att man vill ha en ny säkerhetspolitisk analys och att Sverige och Finland vill lyfta EU:s egna försvarsgarantier är också historia som skrivs. Liksom beskedet i morse om ökade försvarsutgifter till två procent av BNP och utökad värnplikt.

Det normala hade egentligen varit borgfred nu, så har det varit vid tidigare utrikespolitiska kriser. Men högern vill nog inte ha borgfred med sex månader kvar till valet, de vill ha valkampanj.

Möjligen bör Moderaterna vara lite försiktiga med vad de önskar sig. De riskerar snabbt att framstå som just "hä hä och hepp hepp" igen.

Avskaffade värnplikten

Den förra Moderatledda regeringen avskaffade den allmänna värnplikten, kallade Försvarsmakten för ”särintresse” och införde ett insatsförsvar med fokus på internationella insatser.

Sverige skulle ”försvaras i Afghanistan” hette det.

Det blev försvarspolitisk pannkaka. Detta var inte bara Moderaternas fel, försvaret hade rustats ned sedan 1990-talet, men när Ulf Kristersson nu försöker framställa Socialdemokraternas upprustning av försvaret som ”för lite, för sent” kan man ha det i åtanke.

Enligt en undersökning av Kantar Sifo för Expressen i dagarna har 62 procent av väljarna mycket eller ganska stort förtroende för Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson har 36 procent, lite drygt hälften.

Det speglar sannolikt en längtan efter seriösa politiker.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.