Mejla

Ingvar Persson

Vi blir inte kvitt coronaviruset

Nya utbrott måste kunna stoppas

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Just nu pågår ett utbrott av den sydafrikanska varianten av covid i Västmanland. Det första klustret av det muterade viruset hos oss. Ett 20-tal fall har konstaterats och ingen vet var smittan kommer ifrån. Ingen av de sjuka har varit utomlands.

Samtidigt inleds vaccinationen i Sydafrika. I det första skedet kommer sjukvårdspersonal att få det nya vaccinet från Johnson och Johnson.
Sydafrika fick för någon vecka sedan skjuta upp planer på att använda doser från Astra Zeneca. Skyddet mot det muterade viruset visade sig vara alldeles för svagt.

Riktigt dåliga nyheter

Tillsammans är det där riktigt dåliga nyheter för alla som hoppats att vi skulle kunna glömma corona till midsommar, i juli eller när nu regionernas klarat av att erbjuda alla vaccinering.

Det kommer vi inte alls att kunna göra. Muterade virusstammar kommer att fortsätta att leka katt och råtta med vården och forskningen. Nya kluster, som det i Västmanland, lär dyka upp där man minst anar det.

Vi får fortsätta att tvätta händerna och hoppas.

För politiker och chefer i regionerna och på myndigheterna finns det dock ytterligare minst en slutsats att dra. Beredskapen måste vara mycket bättre än den var för ett år sedan, och det gäller inte minst smittspårningen.

Smittspårningen stannade av

När Folkhälsomyndigheten konstaterade att det rådde samhällssmitta i Sverige tycks mycket av arbetet med att spåra smittade helt enkelt ha stannat av. Jobbet att försöka leta reda på smittkällor och smittade lämnades ofta till de sjuka själva.

Självklart fungerade det inte.

Och när det visade sig att någon var sjuk fanns bara den allmänna regeln om att stanna hemma vid minsta symtom att hålla sig i. Tolkningsbart, visade det sig. En partiledare kunde till och med stå och snörvla i riksdagens talarstol och ändå hävda att han höll sig till rekommendationerna.

Testningen fungerade inte

Dessutom tog det som bekant evigheter innan regionerna fick testningen att börja fungera.

Det kommer inte att duga. Nästa gång viruset har muterat och de nya varianterna lyckas lura de gamla vaccinerna måste forskningen förstås ta fram nya läkemedel. Men framför allt behöver myndigheterna ha både förmågan och viljan att slå ner utbrott medan det fortfarande går.

Vi blir inte av med coronaviruset. Men vårt samhälle måste lära oss att leva med det.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.