Corona kan bidra till högerattentat

Säpo varnar: gränsen mot våldshögern löses upp

Tre personer dog efter att Anton Lundin Pettersson gick till attack med kniv och svärd mot personal och elever på Kronans grundskola i Trollhättan 2015. Dådet var ett hatbrott med rasistiska motiv.

I Säkerhetspolisens årsrapport för 2020 som presenterades i dag varnar myndigheten för att hotet från den högerextrema miljön ökar. "Jargongen inom den ickevåldsbejakande högerextrema miljön närmar sig den våldsbejakande. Skämt och memes med uppmaningar till och glorifiering av attentat är allt mer förekommande."
Säkerhetspolisen bedömer i nuläget att attentatshotet från den våldsbejakande högerextrema miljön är på samma nivå som det från den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön. Det främsta hotet kommer från kallade ensamvargar som har självradikaliserats och som med ganska enkla medel skulle kunna genomföra ett attentat.

Precis som Rakhmat Akilov, ”Lasermannen”, Peter Mangs eller Anton Lundin Pettersson.

Coronan radikaliserar

Coronapandemin har ökat hotbilden. Dels har personer i riskzonen mer tid framför datorn. Sociala medier och andra digitala plattformar ger stora möjligheter att hitta likasinnade samtidigt som tonläget och polariseringen drivs upp. De bubblor som bildas skapar en självförstärkande negativ spiral.

Men dels så fungerar Corona radikaliserande i sig själv. Jorden upplevs som på väg att gå under och misstron mot samhället, mot myndigheter och medier drivs upp.
Detta är något vi kommer att få leva med under lång tid framöver, förutspår rapporten. Säpos chef Klas Friberg menar att det är våra demokratiska värden som hotas.
Samtidigt öppnar Säkerhetspolisens rapport upp frågan hur myndigheternas resurser egentligen fördelas idag. Efter attacken på World Trade Center 11 september lades fokus västerländska säkerhetstjänster om till att motverka våldsbejakande islamism. Det gjorde att arbetet mot högerextrema grupper prioriterades ner. Detta behöver nu ändras.

Bevaka extremhögern

I Tyskland har vi sett en liknande utveckling. Där har svängdörrarna mellan det stora högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD, och diverse extrema högergrupper länge varit öppna. Det har lett fram till en process när det Tyska författningsskyddet förbereder sig för att stämpla hela AfD som extremister. Just nu har detta pausats av domstol men argumenten är goda.
Samtidigt väcker Säpos årsrapport den svåra frågan om vad man egentligen kan göra när hotet är enskilda personer som radikaliserats framför datorn hemma. Hur hittar man dem i tid? Hur förebygger man nästa attentat?
Vi vet inte, men att öka resurserna på att bevaka den växande extremhögern är nog en bra början.