Ja, det går att tala om en vaccinplikt

Var fjärde vill inte ta vaccin

Sverige har säkrat vaccin till hela befolkningen, samtidigt vill en fjärdedel inte vaccinera sig.

Om coronavaccinen som Sverige har tecknat avtal för blir godkända kommer det att finnas vaccin till hela befolkningen. Regeringens besked under förra veckan var en glädjande nyhet, men knappast slutet på historien om coronapandemin. Som statsminister Stefan Löfven (S) säger är det inte läge att sänka garden. Under sitt tal till nationen under söndagskvällen hamrade han in det budskapet.

... en plikt att inte ta genvägar, som i Kina och Ryssland

"När coronaviruset kom till vårt land var vi överens om att ta ansvar. Vi tog ansvar för Sverige. Vi skyddade oss själva, våra närmaste och människor vi inte ens vet vilka de är", sa Löfven.

Han syftade på den första vågen av pandemin, då när Anders Tegnell var en ny bekantskap för de flesta och vi fick lära oss hur man tvättar händerna. I talet manade Löfven till samma osjälviska ansvarstagande under den andra omgången av smittspridning, som dragit igång under hösten.

Villigheten att sätta sina egna intressen åt sidan för att skydda andra är det här årets tema. Sannolikt dröjer det innan vi kan återgå till en vardag där sådana krav inte är lika närvarande. Enligt vad Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, sa i SVT:s Agenda på söndagen kan det ta mellan sex månader och ett år innan de breda massorna ska vaccineras.

Katastrofala siffror

Fram till dess kommer antagligen samma mantra att gälla. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, jobba hemifrån om det är möjligt, tvätta händerna. Dra ditt strå till stacken. När det sedan blir aktuellt med vaccinering kommer frågan om hur självuppoffrande man är beredd att vara att ställas på sin spets.

Under söndagens Agenda återkom programledaren Camilla Kvartoft till frågan om det finns en medborgerlig plikt att vaccinera sig. I programmet gjordes en tillbakablick till vaccineringen mot svininfluensan för drygt tio år sedan.

Sveriges största vaccineringsprogram beräknades i efterhand ha räddat livet på bara 44 personer. Tio gånger så många utvecklade narkolepsi på grund av samma vaccin. Det är katastrofala siffror.

Samhället har en plikt

Att frågan ställs är därför helt i sin ordning. Finns det en plikt att vaccinera sig mot covid-19 även om man själv inte är i en riskgrupp? Enligt en undersökning gjord av SVT vill var fjärde inte ta vaccin. Mot bakgrund av hur det gick med svininfluensan är det förståeligt.

Därför finns det anledning att trycka på den dubbla sidan av en sådan plikt. Det går, som med alla andra aspekter av pandemin, att tala om ett ansvar att skydda sina medmänniskor även när det kommer till vaccineringen. Samtidigt har samhället en svarande plikt mot oss medborgare.

Det är en plikt att inte ta genvägar, som i Kina och Ryssland. Utvecklingen av vaccinet måste få ta den tid som krävs för att vi ska slippa känna att vi sätter den egna hälsan på spel. Det är inte för mycket begärt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.