Mejla

Ingvar Persson

Mitt i krisen badar bankägarna i guld

Bristen på ansvar är en samhällsfara

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Banken SEB:s chef Johan Torgeby kunde vara belåten när han igår presenterade årets bokslut. Det går bra för Wallenbergs bank. Och som om inte ett oväntat starkt resultat skulle vara nog. Nu väntar ett guldregn över dem som Torgeby nog ser som sina uppdragsgivare, aktieägarna.

När dagens begränsningar upphör föreslår styrelsen att 25 procent av vinsten för 2019 och 2020 delas ut till ägarna. Och på längre sikt väntar ännu bättre tider. Målet är att hälften av de pengar affärerna drar in ska skickas raka vägen till aktieägarnas fickor.

Vi borde kanske säga grattis.

På randen till en kris

Det finns bara ett problem, världen och Sverige står på randen till en ekonomisk kris. Den svenska staten och Europeiska unionen lånar upp jättelika belopp för att kunna stötta enskilda och företag. Ändå går många på knäna.

För någon vecka sedan rapporterade Arbetsförmedlingen att andelen arbetslösa nu är den högsta sedan 1997. Alla som upplevde 90-talskrisen vet vad det betyder. Företagare inom bland annat restaurangbranschen beklagar sig, stundtals högljutt, över situationen. Ungdomar möts av en arbetsmarknad där de inte får plats. Och så vidare.

Men i bankpalatsen råder alltså strålande tider. I bokslutet konstaterar bankdirektör Torgeby att bland annat utlåningsmarginalerna påverkat räntenettot positivt.

Tjänar ännu mer pengar

I klartext, banken tjänar ännu mer pengar på de lån företag och enskilda har. Lån man har tagit för att köpa en bostad eller för att investera i rörelsen.
Bankernas övervinster handlar inte om magi. Det är någon som betalar. Vanliga människor och vanliga företagare.

Banker är inte vilken affärsverksamhet som helst. De är en samhällsviktig del av ekonomin och de opererar med statliga garantier i ryggen. I Sverige har dessutom de största bankerna något av ett oligopol.

Man kan tycka att det borde medföra ett ansvar. Att just banker skulle ha särskilda åtaganden mot sina kunder och samhället i stort.

Ändå kan vi konstatera att bankerna fortsätter att lägga ner kontor och urholka servicen, särskilt på landsbygden. Man fortsätter att hålla uppe marginalerna i sina affärer med låntagare och företag. Och man fortsätter att dela ut pengar till sina ägare så snart det inte finns uttalade restriktioner.
Mitt i en ekonomisk kris och en pandemi blir det en samhällsfara.


Staten lånar upp miljarder. Människor förlorar jobbet eller sitt företag. Och mitt i krisen siktar bankerna på att dela ut rekordbelopp till sina ägare. Är det rimligt?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.