Kina-OS rimmar dåligt med omskolningsläger

Ishockey-VM har flyttats från Belarus, men OS går som planerat

OS i Sotji 2014 är ett exempel på hur idrotten används som propaganda av auktoritära regimer.

Det är inte första gången ett internationellt sportevenemang hålls i ett land som aktivt bryter mot mänskliga rättigheter. Men det borde vara den absolut sista.

Vinter-OS 2022 kommer hållas i Kina där förföljelsen mot muslimska uigurer och andra turkiska minoritetsgrupper pågår för fullt. Den danska FN-representationen tillsammans med norra Europa och Baltikum gick nyligen ut med ett uttalande om att de är oroliga över situationen i Kina. Dels för de minoritetsgrupper som befinner sig i ”omskolningsläger”, men också för den begränsade press- och yttrandefrihet som råder.

Under andra sportevenemang har frågan om mänskliga rättigheter också dykt upp. Där har det handlat om att inte leva upp till sociala och ekonomiska rättigheter, såsom att värna om HBTQ-rättigheter eller motverka dåliga arbetsförhållanden. Diskussioner om arbetsvillkor, tvångsarbete och människohandel har varit uppe för debatt sedan det stod klart att Qatar kommer hålla i fotbolls-VM nästa år.

Länderna som är villiga att betala mest blir värdland

Att Qatar skulle lyckas bygga klart arenor och hotell i tid för deltagare från hela världen samtidigt som goda arbetsvillkor säkerställs är något som ifrågasatts av UN Global Compact – ett nätverk som försöker hitta standarder för företag och mänskliga rättigheter. De har hittat över 100 fall av tvångsarbete, dessutom har tusentals gästarbetare dött på plats. Men det stoppar inte FIFA från att hålla VM i Qatar. Oftast är det länderna som är villiga att betala mest som blir värdland. Några krav om att kunna betala sina arbetare har inte kommit på fråga.

Liknelser har gjorts med sommar-OS i Berlin 1936, där länder deltog från hela världen trots att det var precis innan andra världskriget bröt ut. Det sägs ofta att de Olympiska Spelen enbart ska handla om idrott, inte om politiska ideologier. Sporten som en enande kraft. Men det håller inte riktigt om vi tittar på hur mycket pengar värdlandet tjänar på att hålla i evenemanget.

OS i Berlin blev en propagandaföreställning för Hitlers antisemitism, men spelen fortsatte ändå. Världen borde sedan dess ha lärt sig att idrott inte ska bidra till att finansiera diktaturer.

De kapitalistiska sportorganisationerna som fördelar evenemangen borde börja se över vilka som får hålla i dem. Det är trots allt inte bara idrott, utan också ett diplomatiskt verktyg som inte ska hamna i diktaturers händer.

I morgon börjar för övrigt ishockey-VM. Ett sportevenemang som inte spelas i Belarus som det var tänkt på grund av diktatorn Aljaksandr Lukasjenkos senaste förtryck. VM kommer nu helt att spelas i Lettland.

Det är dags att även Internationella Olympiska Kommittén och övriga sätter samma standard och slutar svassa för diktaturer.