Varför slår Kristersson sig ihop med Orban?

Sverige och Ungern lade ner rösterna om EU:s budget

Ulf Kristersson på möte i Bryssel (vid ett annat tillfälle).

BRYSSEL Dokumentet är gömt långt in i trasslet på Europeiska rådets hemsida, bland dagordningar och pressmeddelanden. Men till slut hittar jag det.

Intill Sveriges namn på protokollet från ministrarnas möte i Bryssel den 22 november syns en liten gul prick.

Vår regering avstod i omröstningen om EU:s budget för 2023.

Alla länder röstade grönt till överenskommelsen – utom vi och Ungern.

Vad håller regeringen på med?

Ungern röstar nej eller avstår i de flesta omröstningar nu för tiden. De vill ha sina bidrag men vägrar leva upp till EU:s demokratikrav. De försöker utpressa genom att sätta käppar i hjulet när de får chansen.

Frågan är varför vi hjälper dem.

Sverige är ordförandeland i EU första halvåret av 2023, och vi kunde inte ens godkänna årets viktigaste beslut

Det går förstås inte att veta säkert. Men det finns ett par omständigheter som är värda att notera.

Alldeles nyligen sa premiärminister Viktor Orbán till slut att Ungern kommer rösta ja till Sveriges inträde i Nato. Detta skedde utan någon annan märkbar förändring.

Samtidigt ska EU-länderna fatta beslut om Ungerns EU-bidrag om bara en vecka. Hittills har pengarna hållits inne mot kravet att landet ska bli mer demokratiskt igen.
När Europaparlamentet röstade om saken ville alla närvarande svenskar sätta press på Orbán – utom Sverigedemokraterna.

Charlie Weimers är ledare för SD i Europaparlamentet. Han sa till Europaportalen att han är orolig för att ”dessa instrument i framtiden kan komma att användas mot andra länder på andra grunder”.

I samma artikel kunde EU-minister Jessica Roswall (M) inte svara på hur regeringen tänker rösta i frågan om Ungerns EU-bidrag.

Alla trådar leder tillbaka till Sverigedemokraterna. De var också de enda som i Europaparlamentet röstade nej till budgeten. M, KD och L röstade ja – men regeringens linje blev att avstå.

Kanske var den lilla gula pricken ett försök från Ulf Kristersson att få igenom det svenska Nato-medlemskapet.

Eller så var det början på något större. För två veckor sedan avslöjade Altinget att SD kommer få större inflytande över EU-politiken än vad man trott. I tidigare okända bilagor till Tidöavtalet listas område efter område på EU-nivå som partiet vill ha vetorätt över.

Sverige är ordförandeland i EU första halvåret av 2023, och vi kunde inte ens godkänna årets viktigaste beslut. I stället satte vi oss med armarna i kors, ihop med ett land som utövar utpressning för att få montera ner sin egen demokrati.

Än så länge har den gula pricken inte skapat någon större uppståndelse här i Sverige.

Men i Bryssel är den en blinkande varningslampa.