Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

1 300 personer i Globen är inte trängsel

Regeringen har gett kulturen näringsförbud

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Teatrar och idrottsarenor ekar tomma på grund av ordningslagen och coronakrisen, vare sig det faktiskt finns en smittorisk eller inte.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD
Teatrar och idrottsarenor ekar tomma på grund av ordningslagen och coronakrisen, vare sig det faktiskt finns en smittorisk eller inte.

LEDARE

Trånga bussar, proppfulla gallerior och personer som gnuggar armbågar med varandra på SJ-tågen – allt detta har varit återkommande rubriker den här coronasommaren. I kontrast står alla arenor, sommarscener och spelningslokaler som ekat tomma sedan fler än 50 personer förbjöds från att samlas.

Eller förbjöds och förbjöds, förbudet gäller bara om idrott spelas eller en artist ställer sig på scen. Långt fler än 50 personer får fortfarande äta på samma restaurang eller gå på till exempel Ullared samtidigt.

Branscherna blöder

Förra veckan fick kultur- och idrottsminister Amanda Lind löpa gatlopp mellan artisteliten på grund av regeringens flathet inför kulturens kris i pandemins spår. Dagens Nyheter har nu tillsammans med fackförbund och branschorganisartioner räknat fram hur mycket kulturen faktiskt blöder. Det handlar om stora summor.

För teatern 50 miljoner i veckan, för biograferna 120 miljoner mellan bara mars och maj, mellan juni och augusti har 260 miljoner försvunnit från frilansmusiker. Och så fortsätter det, kulturbransch efter kulturbransch.

För gemene man är det kanske lätt att stirra sig blind på stora namn som Jonas Gardell som krävde Amanda Linds avgång, men den absoluta merparten av kultursektorn bärs av okända frilansare som gör allt från att stå på scen till att plugga in alla telekablar.

Ordningslagen är absurd

Det är många delar av coronakrisen som påverkar kultursektorn, men den största käppen i hjulet stavas ordningslagen. Det är den som säger att 51 personer kan sitta på en restaurang, men ställer sig en artist på scen tar det plötsligt tvärstopp då det räknas som en allmän sammankomst.

Det påverkar också hela idrottssverige. Över 13 000 personer ryms i Globen under en hockeymatch. Om tio procent, alltså 1 300 personer, av kapaciteten fylldes behöver man knappast oroa sig för den sociala distansen, men det är 26 gånger fler än vad dagens regler tillåter. Det är absurt.

Även Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen, tycker läget blivit orimligt.

Snabbutred, Damberg

För regeringen borde det faktiskt inte vara omöjligt att snabbutreda en anpassning av lagen eller undantag som tillåter vissa typer av offentliga sammankomster. Att införa regler och riktlinjer för att hålla restauranger öppna har ju trots allt fungerat bra.

Här är det Mikael Damberg som behöver komma ut på banan. Frågan ligger hos justitiedepartementet, hur mycket man än verkar vilja låta Amanda Lind ta skulden.

Alternativet för regeringen är att kompensera kulturen och idrotten rejält. I praktiken har man nämligen gett hela branscher näringsförbud.
 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.