Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Sveriges tålamod för Turkiet bör ta slut nu

Angrepp mot våra förtroendevalda kan inte accepteras

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Regimtrogen media i Turkiet har nyligen hängt ut fyra svenska riksdagsledamöter.
Foto: YASIN BULBUL / TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Regimtrogen media i Turkiet har nyligen hängt ut fyra svenska riksdagsledamöter.

LEDARE

En kris är varje totalitär ledares bästa tid. Det är en sanning som just nu sträcker sig från Ungern till Brasilien till Hongkong och Filippinerna.

Lika sant är det för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som under coronapandemins inledning öppnade landets gränser mot Grekland för att hota EU med en ny flyktingvåg mitt i kaoset.

Allt är en del av regimens geopolitiska ambitioner i området. EU ska pressas till att lämna Turkiet i fred medan dess militära offensiv fortsätter i spillrorna av vad som en gång var Syrien. När regimen skjuter kurder och driver civila på flykt vill Erdoğan att världen ska vara tyst.
 

Svenska politiker måltavla

Nu har också Sverige blivit en direkt måltavla för regimen.

Fyra svenska riksdagsledamöter, alla med turkiska rötter, har i 17 turkiska medier anklagats för att stötta terrorister och stämplats som landsförrädare. Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasirga och Roza Güclu Hedin, samtliga socialdemokrater, hängs ut för att ha skrivit under en svensk riksdagsmotion för kurders rättigheter. Av de 13 ledamöter som skrev under motionen är det bara de med turkisk bakgrund som attackerats.

Ankaras angrepp är oacceptabelt och Sverige kan inte stilla se på när främmande makt på detta sätt angriper svenska förtroendevalda. Det måste få konsekvenser.

Regimtrogen media i Turkiet är ungefär lika fri som Vladimir Putins propagandakanaler och bör betraktas därefter. Publiceringarna är en påverksansoperation mot Sverige och svensk demokrati, och antagligen räknar Erdoğan med att den svenska regeringen är för upptagna med coronakrisen för att sätta in skarpa åtgärder.
Men nu räcker det.
 

Måste fördömas

Sveriges tålamod med Erdoğan bör rimligen vara slut nu. Sverige bör göra klart för Turkiet att om angreppen på svenska förtroendevalda fortsätter så kommer vi att utvisa landets ambassadör och nedgradera våra diplomatiska relationer till formalia. Även Turkiets tullavtal med EU bör tas upp för diskussion.

Frågan borde faktiskt ha varit uppe på bordet redan när Erdoğan skickade sina trupper till de kurdiskt kontrollerade områdena i nordöstra Syrien förra året. Tullavtalet mellan EU och Turkiet borde förmodligen sagts upp sekunden Erdoğan förvandlade flyktingar till ett politiskt vapen. Regimen i Ankara förstår inget annat språk.

Som ett första steg bör talman Andréas Norlén tydligt fördöma det inträffade.

Det kan snart vara dags för den turkiske ambassadören att packa sina väskor.

 

Chatta med Lotta Ilona Häyrynen. Chatten om dagens huvudledare öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.