Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:

Extremism dör inte med sina ledare

Elimineringen av al-Baghdadi inte slutet på IS

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Även om Donald Trump intecknade elimineringen av Abu Bakr al-Baghdadi som ett resultat av hans eget arbete, säger källor till New York Times att räden mot al-Baghdadi kunde ske trots, och inte på grund av, Trumps agerande.
Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Även om Donald Trump intecknade elimineringen av Abu Bakr al-Baghdadi som ett resultat av hans eget arbete, säger källor till New York Times att räden mot al-Baghdadi kunde ske trots, och inte på grund av, Trumps agerande.

Världens mest eftersökte man, IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, sprängde sig själv och tre av sina barn under lördagen vid en amerikansk räd i närheten av Barisha, Syrien.

Enligt uppgifter till New York Times skedde räden trots, inte på grund av, Donald Trumps agerande. Trumps besked den 6 oktober om ett tillbakadragande av trupp från norra Syrien tvingade enligt New York Times källor fram en forcerad plan från Pentagons sida för att oskadliggöra al-Baghdadi.

Till New York Times säger representanter med insyn i operationen att syriska och irakiska kurder bidrog med mer underrättelsematerial för räden mot al-Baghdadi än något enskilt land. Det sätter ytterligare ljus på vilket svek Trumps besked om att dra tillbaka USAs trupper från norra Syrien faktiskt utgjort.

Ord med sprängkraft

Trumpadministrationens politiska spinn är naturligtvis att oskadliggörandet av al-Baghdadi är ett direkt resultat av Donald Trumps arbete. Men det är alltså högst tveksamt. Vad som däremot blev tydligt under Donald Trumps presskonferens under söndagen är att Trumps totala likgiltighet inför hur hans ord landar riskerar skapa ett försämrats säkerhetsläge och ökad sannolikhet för hämndaktioner. Donald Trumps ord om att al-Baghdadi ”dog som en hund” efter att ha jagats in i en tunnel tillsammans med sina tre barn är ord med stor sprängkraft.

Vad vi vet om terroristorganisationer som IS är att de inte dör med sina ledare. Att USA avrättade Usama Bin Laden 2011 ledde inte till ett förbättrat säkerhetsläge. IS är en irakisk avknopping av Bin Ladens terrorsekt al-Qaida, vilket visar att ideologiskt driven islamistisk extremism inte elimineras genom att avrätta dess ledare.

Ökar inte säkerheten

IS har över tid varit en terrorsekt som gjort sig känd för att rekrytera i så väl flyktingläger som via nätet där nätpropagandan varit en viktig komponent i radikaliseringsarbetet och för att motivera individer till terroristattentat. Genom att uppmuntra sina anhängare att utföra terrorattentat som man sedan tagit på sig ansvaret för har IS effektivt skapat bilden av att vara en större och mer segerrik organisation än vad som varit fallet. Terrorattentat i väst har också fungerat som dimridåer för att skyla nederlagen i Syrien och Irak.

Enligt tidskriften Time kallar man inom USAs specialförband elimineringen av terroristledare för att ”klippa gräset” . Det visar tydligt att al-Baghdadis död inte kommer innebära den ökade säkerhet Trump talade om i helgen.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: