Mejla

Pernilla Ericson

Vad hade hänt om inte Paolo åkt fast

Roberto utreds för oaktsam våldtäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Paolo Roberto talade ut i TV4 efter det misstänkta sexköpet på torsdagskvällen, i en intervju med Jenny Strömstedt.
Paolo Roberto talade ut i TV4 efter det misstänkta sexköpet på torsdagskvällen, i en intervju med Jenny Strömstedt.

“Inatt har jag fattat ett riktigt dumt beslut” skrev programledaren och krögaren Paolo Roberto på instagram på fredagen.
Sen var det snabba puckar.

Rätt in i tv-soffan, för en klassisk tala ut-intervju. Torsdagens sexköp i lägenhetsbordellen på Östermalm berodde på ett självskadebeteende, slog han fast.
Roberto förmedlade stor insikt i att kvinnan på plats kanske inte var där frivilligt; “Säkert någon som är dittvingad”, som han själv uttryckte det. Uttalanden som i sin tur fick ex-polismästare Tommy Bringholm att polisanmäla Roberto för oaktsam våldtäkt.
Nästa anhalt i snabbspåret: Löparbild 06.05 och tummen upp. “Då var det dags att försöka plocka ihop bitarna av ett krossat liv…”
Ett inlägg som sedan raderades.

”Kände mig som en kung”

Men om vi backar bandet en stund, till det sanslöst otursdrabbade ögonblick då Paolo Roberto för första gången i sitt liv köpte sex och då hamnade i en polisrazzia.
Vad hade hänt om han inte hade gripits? Om han och de tio andra män som uppsökte lägenhetsbordellen på Östermalm hade klarat sig undan Nationella operativa avdelningens “Insats torsk”?
Besöket skulle förmodligen bara ha varit en anhalt på vägen.

Paolo-pastan hade stått kvar på hyllorna. Livet skulle ha rullat på. Kanske skulle Paolo helgen därpå ha visat träningsövningar i tv och skämtat om hur bra hand med kvinnor han har.

Flera av de elva männen skulle ha åkt direkt från lägenhetsbordellen hem till flickvänner och fruar. Tillbaka till budgetmöten, hämta på föris och fredagsmys.

Kanske med extra schvung i steget, efter att ha spenderat 1500 kronor på lite me-time. På sexköpsforumen, där torskar kan sålla utifrån bilder, etnicitet, tjänster och kroppsbehåring, kunde de lämnat omdöme och betyg.

“Ja vart ska man börja hon såg ut som en riktig fågelskrämma! /.../ Hon satte sig i sängen med en kondom i handen och såg helt apatiskt ut /.../ hon har ingen service mind för 5 öre”
“Grym tjej jätte avslappnad grym på att suga”
“Saknade sexiga underkläder som hade utlovats”
“Jag kände mig som en kung”
Så skriver torskar i forumen efter andra sexköp.

”Kommer skada min familj”

Hur fortsatte då tillvaron för kvinnan i lägenhetsbordellen, där tio andra torskar greps samma kväll? Hon uppges må väldigt dåligt.

”Hon uppger att hon säljer sex på grund av omständigheter i livet som inte ger henne några val. Hon säljer sex för att kunna försörja sin familj”, säger Simon Häggström, kriminalinspektör och spanare vid Noa, till Aftonbladet.

Dagligen möter han kvinnor som befinner sig i den svenska sexhandeln, merparten av dem kommer från andra länder. Skälen som har lett dem dit varierar, summerar han i ett inlägg på instagram.
”Jag måste sälja sex för att bekosta min pappas hjärtoperation.”
”Under hela min uppväxt blev jag våldtagen och jag är inte värd någonting bättre än det här.”
”Jag blev lovad ett vanligt jobb i Europa men när jag kom hit så tvingades jag att gå på gatan istället.”
”Om jag inte betalar skulden till mina människohandlare så kommer de att skada min familj.”
”Jag är fast på heroin och är i desperat behov av pengar för att inte duka under.”
”Om jag inte säljer sex så kommer mina barn att svälta.”

Det är röster från de som möter männen som vill “känna sig som kungar”.
Allt fler söker hjälp för att ha utsatts för människohandel, varav merparten för prostitution, visar en årlig rapport från plattformen Civila Sverige mot människohandel. Sverige och övriga Europa kan göra betydligt mer för brottsoffren i sexhandeln, i form av skydd, hjälp och stöd.

Det handlar om kvinnorna som verkligen ska “plocka ihop bitarna av ett krossat liv”.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.