Folket röstade nej till centraliserad vård

Under valrörelsen talade Stefan Löfven om valet som en folkomröstning om välfärden. Väljarna tycks ha hållit med, hälften av de som svarade i SVT:s stora väljarundersökning sa att sjukvården var den viktigaste anledningen till att de röstat som de gjort. Men det var inte Socialdemokraterna som vann på det.

Åtminstone inte i landstingen, som ju sköter vården. Som block betraktat backade de rödgröna partierna i samtliga landsting och Miljöpartiet försvinner helt ur fem landstingsfullmäktige.

På platser som Dalarna och Blekinge blir det sannolikt maktskifte och i fler landsting än tidigare har de borgerliga partierna nu majoritet. Den verkligt intressanta är hur lokala vårdpartier vid det här valet tycks ha slagit igenom på allvar. I Norrbotten blev Sjukvårdspartiet största parti efter 84 år med Socialdemokraterna på den positionen. I Sörmland blev Vård för pengarna andra största parti och i Jönköping tog paritet Bevara akutsjukhusen - som leds av läkare - sju mandat. I var tredje landsting finns den här typen av enfrågepartier representerade i de beslutande församlingarna.

För de nationella partierna borde det vara en larmklocka. I väljarnas viktigaste fråga har få lyckats formulera och presentera en trovärdig politik.

Vad gjorde de så kallade vårdpartierna rätt?

I tidningen Flamman intervjuas statsvetaren Daniel Karlsson vid förvaltningshögskolan. Han säger så här om väljarrörelserna i landstingen:

– De rödgröna har styrt på många ställen och det har pågått en rörelse mot centralisering, och då får man reaktioner och protester på det. Medborgarna har väldigt starka önskemål om att behålla decentraliseringen, och det är de som styr som får klä skott för all centralisering.

Bilden delas av vårdpartier som tidningen pratat med.

Att sjukvården ska centraliseras är faktiskt alla andra partier överens om. I mars beslutade en enig riksdag att den högspecialiserade vården ska skötas på landets stora sjukhus, och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att snabba på centraliseringsprocessen. Så förändras nu svensk sjukvård i grunden. Detta trots att utredningen som låg till grund för beslutet avslöjats som helt undermålig.

Dessutom har ett famöst konsultbolag agerat i det fördolda för att matcha fram utredningen. Och nu varnar kirurger för att centraliseringen redan skapar långa köer till canceroperationer.

Om vården ska fungera i framtiden måste politiken börja med att ta tillbaka makten från konsulter och privata bolag med dunkla ekonomiska intressen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.