Sverige bör inte kasta ut flyktingbarn

För lite mindre än två år sedan var Stockholms central en enda röra. Utmattade flyktingar möttes av frivilliga, smörgåsar delades ut och tolkar översatte till arabiska, dari och tigrinja. Överallt syntes de rosa västarna från ”Refugees welcome”.

Bakom Advokatsamfundets bord stod Viktor Banke, 32, och gav gratis juridisk rådgivning.

– En gång i timmen kom tåget från Malmö med ibland så många som hundra flyktingar, säger han, det låter kanske avlägset i dag men alla hjälpte till. Aktivister, Migrationsverket - ja även SJ.

”Barnen ljuger”

Hela Sverige skramlade och tidningen Fokus utsåg flyktinghjälparna till ”Årets svensk”.

Sen vände det.

I dag hänger en av de rosa västarna från ”Refugees welcome” på Nordiska museet, ett stycke svensk nutidshistoria. Och förra numret av Fokus, under ny chefredaktör, berättar att flyktingbarn ljuger om sin ålder.

Enligt senaste Språktidningen är "åldersuppskrivning” ett av de nyaste orden i svenskan, alltså att myndigheterna skriver upp åldern på flyktingbarn så att de inte längre är barn och kan utvisas lättare.

SD har satt bilden

Politikernas historieskrivning om 2015 är att det var en katastrof. Den verklighetsbilden är en av SD:s största framgångar, men tänker man efter är det faktiskt absurt.

Vårt land räddade under 2014 och 2015 ungefär 250 000 människor undan krigets fasor och förföljelse. Det var en humanitär insats i världsklass.

Ska vi verkligen skämmas för att vi var medmänniskor?

Stockholm central 2015

Träffar ensamkommande dagligen

I maj kommer Viktor Banke ut med boken Andrum (Norstedts) om hur Sverige klarade flyktingkrisen. I dag är han advokat och träffar dagligen de ensamkommande flyktingbarn som stora delar av samhällsdebatten handlar om.

– Jag tror folk skulle bli förvånade över hur ambitiösa de här ungdomarna är. Många pratar redan väldigt bra svenska och pluggar hårt. Får de bara chansen kommer de flesta att lyckas bra, säger han.

Beskrivs som hot

Samtidigt målas en mörk bild av just ensamkommande i debatten. De beskrivs som män med värderingar fjärran från det svenska samhället och som ett hot.

– När vissa grupper lägger all energi på att beskriva dem som vuxna, sexuella vildar och brottslingar, då påverkar det människors bild. Utan den här frenetiska kampen för att svartmåla gruppen hade inte den hårda linjen kunnat fortsätta lika lätt, säger Viktor Banke.

Särskilt kritisk är han till att regeringen inte reagerat efter att Migrationsverket 2016 tolkade om utlänningslagen så att de ensamkommande bara får tillfälliga uppehållstillstånd och kan utvisas när de fyller 18 år.

– När Stefan Löfven införde sitt "andrum" med skärpt flyktingpolitik den 24 november 2015 sa han uttryckligen att de barn som kommit innan dess skulle undantas, påminner Viktor Banke.

Utvisas trots löfte

Men i praktiken blev det inte så eftersom Migrationsverket strax därefter ändrade sig om hur den gamla lagen skulle tolkas.

Tidigare fick ensamkommande barn permanenta uppehållstillstånd om det saknades ett ordnat mottagande i hemlandet. Men med den nya tolkningen riskerar många av dem i stället utvisning vid 18-årsdagen till länder som Afghanistan, Eritrea eller Somalia.

– Det skapar självklart en extrem psykisk press, de får svårt att koncentrera sig i skolan och många går i självmordstankar, säger Viktor Banke.

Politiken hänger inte ihop

Regeringen vill mildra effekten något genom att låta ensamkommande gå färdigt gymnasiet men politiken verkar inte riktigt hänga ihop. Varför i så fall utvisa dem sen?

Och hur ska dessa massutvisningar egentligen gå till? Det handlar ju trots allt om tusentals ungdomar som då kommer att ha varit flera år i Sverige, är etablerade här och har sociala nätverk.

Viktor Banke tycker riksdagen borde ändra lagen så att Migrationsverket måste återgå till att ge barnen permanenta uppehållstillstånd som tidigare.

– Det var ju faktiskt lagstiftarens tanke att barnen som kom innan de nya reglerna infördes skulle vara undantagna, säger Viktor Banke.

Rensa bordet

Det skulle också vara ett sätt att rensa bordet inför framtiden. Under den kommande veckan börjar Rättsmedicinalverket göra åldersbedömningar åt Migrationsverket. Det sätter punkt för flera år av infekterad debatt där de tidigare metoderna har fått hård kritik för att vara ovetenskapliga.

Nya regler som stoppar utvisningarna av de barn som kom innan "andrummet" 2015 skulle ge arbetsro både för myndigheterna och de barn och ungdomar det handlar om. Sverige skulle kunna lägga detta kapitel i vår historia till handlingarna och låta de nya reglerna gälla framöver.

De flesta är barn. Fler människor är på flykt idag än någon gång sedan andra världskriget.

Raoul Wallenbergs land

Den som besöker Utrikesdepartementet i Stockholm möts av en liten stenbänk med en kvarglömd diplomatportfölj. Den tillhör Raoul Wallenberg som räddade tusentals judar undan förintelsen innan han greps av Stalins hemliga politik och försvann.

Monumentet med diplomatportföljen finns på fler ställen, en tyst påminnelse om att aktivisterna med de rosa västarna på Stockholms central 2015 har djupa rötter i vårt land.

Bara 180 i år

Och den humanitära lågan brinner fortfarande. Aktivister från nätverket #ViStårInteUt marscherade i går genom Stockholm till Medborgarplatsen för att kräva amnesti för alla ensamkommande barn och unga som varit i Sverige mer än ett år.

Precis som på Stockholms central 2015 kommer engagemanget underifrån.

Samtidigt blir det allt svårare för politikerna att motivera de hårda tagen med sakliga argument, flyktingkrisen är för svensk del faktiskt över. Under 2015 kom drygt 35 000 ensamkommande barn till Sverige, hittills i år är det 180.

Den uppskruvade retoriken och verkligheten har allt mindre med varandra att göra.