Låt hyresgäster styra renovering

I Husby i norra Stockholm har hyresgäster tvingats flytta på grund av hyreshöjningar efter renoveringar.

Miljonprogrammen som byggdes under mitten av 1900-talet står inför stora renoveringsbehov. Många hyresvärdar har passat på att göra omfattande ingrepp, som att byta ut kök, lägga parkett och helkakla badrum. I vissa fall har det handlat om rena lyxrenoveringarna. Notan har lagts på hyran och hyreshöjningar på upp till 60 procent är inte ovanligt.

Den här processen har fött begreppet "renovräkningar", det vill säga att hyresgäster tvingas flytta på grund av höjda hyror. Enligt Boverket flyttar en av fyra hyresgäster på grund av dyra reparationer. Störst är problemen i storstadsområden.

Hyresgästerna körs över

Det är framförallt kvinnor med låga pensioner, studenter, ensamstående mammor och arbetare med låga löner som tvingas flytta. Renovräkningar sätter ny fart på den redan utbredda segregationen.
Hyresgästerna har egentligen inte någon juridisk möjlighet att påverka hur deras bostäder ska renoveras. Visserligen måste de godkänna alla förbättringsåtgärder. Men om de protesterar måste de vända sig till Hyresnämnden, som i nio fall av tio gått på hyresvärdens linje.

Hyresgästföreningen har länge kallat dagens hyresgästinflytande en chimär. Men kanske har de nu fått gehör för sin kritik.

Utredning vill utjämna maktbalansen

I förra veckan tog justitieminister Morgan Johansson emot den statliga utredningen "Stärkt ställning för hyresgäster". Utredningen föreslår en rad steg för att hyresgästerna ska få mer inflytande. Bland annat att hyresgästen ska ges möjligheten att välja nivåer av ombyggnad och därmed också kunna påverka hyreshöjningen.
En sådan lagförändring skulle sannolikt göra att fler hyresgäster kan bo kvar i sina hem. Det borde alla ansvarsfulla politiker tycka är en bra idé.

Husbybor
renovräks