Mejla

Ingvar Persson

Inget är rörande med långtidsarbetslöshet

Kristersson vill inte ta ansvar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 2826

Frågan är vad det är Ulf Kristersson inte förstår?

Politiska beslut får konsekvenser i verkligheten. Det är själva idén. Om en myndighet får sitt anslag nerskuret med nästan tre miljarder i en hastigt hoprafsad budgetskiss så kommer det att påverka resultatet.

I servettbudgeten skar Moderaterna ner anslaget till Arbetsförmedlingen med precis den summan. Effekterna börjar redan synas. I en intern rapport som Ekoredaktionen berättade om konstaterar myndigheten att färre funktionsnedsatta och långtidsarbetslösa börjat arbeta eller studera under den här våren än för ett år sedan. Och det finns två enkla förklaringar.

Mindre pengar till åtgärder

För det första har Arbetsförmedlingen mindre pengar till åtgärder som anställningsstöd eller olika former av praktik. För det andra håller Arbetsförmedlingen på att göra sig av med nästan 3 000 anställda. Att hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden tar mycket tid för Arbetsförmedlingens personal. Nu finns inte resurserna.

Inget av det där kan rimligen komma som en överraskning för Ulf Kristersson. Han är trots allt en erfaren politiker som både suttit i regeringen och styrt kommunalpolitiken. När han valde att driva igenom partiets budgetmotion visste han att besparingarna skulle få just den sortens effekter.

Kristersson slår ifrån sig

Ändå slår han ifrån sig. För Dagens Nyheter förklarade Kristersson nyligen att han tycker det är "lite rörande" att alla problem skylls på den budget han drev igenom med Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas stöd.

Dessutom påpekat Kristersson att regeringen på Centerpartiets diktamen har beslutat sig för att privatisera en stor del av Arbetsförmedlingens arbete.
Förlåt, men vad är det som är rörande med att färre funktionshindrade får en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden eller att långtidsarbetslösa får en chans att komma tillbaka till ett jobb?

I Kristerssons värld är dessa människors arbetslöshet "en liten västanfläkt". Det är faktiskt inte att ta ansvar i rollen som politiker.

Att centerpolitikern Martin Ådahl reagerade ungefär lika omoget när det stod klart att privatiseringsplanerna tvingar Arbetsförmedlingen att överge många mindre kommuner eller att myndighetens chef Mikael Sjöberg får gå precis när han och Ylva Johansson haft olika syn på hur neddragningarna ska skötas ursäktar faktiskt inte Ulf Kristerssons arrogans.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.