Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Rån mot unga måste stoppas

Beväpnade fegisar får inte härja fritt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson mötte ridande poliser i Nacka som sattes in 2018 för att patrullera gångvägarna efter en rad rån mot barn och unga.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson mötte ridande poliser i Nacka som sattes in 2018 för att patrullera gångvägarna efter en rad rån mot barn och unga.

I veckan mötte Aftonbladet Linus, 15 år, som under pistolhot rånades på sin moped. Ett allvarligt brott med ett brottsoffer, men ansiktslösa brottslingar. Polisen har inte kunnat hitta gärningsmännen som rånade Linus. Det är ingen vidare signal att skicka från samhället, vare sig till rånoffer eller brottslingarna. Särskilt inte i ett läge när vi ser att rånen där brottsoffren är under 18 år ökat under de senaste åren. 2015 var antalet rån 711, enligt Brottsförebyggande rådets statistik var vi i september i år redan uppe i 1798 rån.

Unga överrepresenterade

Linus pappa har rätt när han säger att man inte ska kunna rikta en pistol mot någon och råna dem på en moped utan att det blir några påföljder.

Rånen mot unga begås främst av andra unga. Det är ett känt samband som har bestått över tid enligt BRÅ.

För de unga killarna är rånen enligt polisen ofta början på ett kriminellt liv som riskerar generera stort lidande och höga kostnader. Därför kallas brotten också för strategibrott av polisen. Våldet som används och förnedringen av offren som förekommer i form av att bland annat tvinga dem att skaka hand, spotta på dem, skratta åt dem är ett sätt att bygga status och makt.

De som rånas, rånas på statusprylar som dyra jackor, mobiltelefoner och andra åtråvärda saker som sedan används eller säljs vidare. Fega brott där en enda ensam individ inte sällan konfronteras av ett helt gäng.

Måste mötas med full kraft

Tonåringarna och i vissa fall till och med barnen som ägnar sig åt den här typen av brottslighet måste mötas med samhällets fulla kraft.

I Göteborg ser polisen en oroande trend bland föräldrar berättade man i SVT tidigare i år. Det har blivit allt vanligare att föräldrar försvarar sina barn mot polisen och inte ser allvaret i att deras barn faktiskt rånar andra barn.

Om föräldrarna inte klarar av att se att det är ett enormt problem att deras barn begår brott, behöver samhället ta sitt ansvar för de här barnen istället genom socialtjänstens inblandning. Men vi behöver också få bort vapen från gatorna och lyssna på polisen när man säger att skolans roll är avgörande.

Inte ens polisen tror att fler poliser kommer räcka för att strypa nyrekryteringen till gängen eller stoppa rånen mot unga.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN