Nu är Rysslands valarbete igång

USA-valet närmar sig – Facebook och Twitter stänger konton

Rysslands Vladimir Putin och USA:s Donald Trump på G-20-mötet i Osaka, Japan 2019.

Det laddas för USA-val. USA-korrespondenter vässar formuleringar, kampanjfilmer står som spön i backen, digital dörrknackning pågår för fullt. Världen följer valet med intresse, eftersom utfallet kommer att göra stort avtryck globalt.

Flitens lampa lyser även i Ryssland. De senaste dagarna har Facebook och Twitter stängt flertalet konton kopplade till en rysk påverkanskampanj, rapporterar DN. Sociala medier-jättarna har agerat mot hemsidan “Peace data”:s konton, efter tips från FBI. “Peace data” sade sig vara en ”icke vinstdrivande nyhetsorganisation”, men Facebooks granskning fann koppling till ryska företaget Internet Research Agency. Samma företag pekades ut för försök till påverkan i USA-valet 2016. Tillvägagångssättet är numera klassiskt. Målgruppen på Facebook och Twitter var progressiva vänsterväljare i USA, och inslagen som berör Joe Biden och Kamala Harris beskrivs ha haft “fientlig ton”.

Nyligen varnade också senatens underrättelseutskott för rysk påverkan i valet 2020. Utskottets rapport skildrar ryska militära underrättelsetjänsten GRU:s inblandning 2016, med hackade nätverk och konton. ”Inför valet 2020 lägger sig Ryssland återigen i för att bistå Donald Trump, och några av presidentens medarbetare understödjer dessa strävanden. Det är av största vikt att landet är redo”, anger utskottets rapport, rapporterar Svt.

Angrep pizzeria

Det är lätt att rycka på axlarna åt manipulationer i sociala medier, men effekten är förfärande. Fingerade nyhetshändelser, konspirationsteorier, direkta lögner under nyhetsflagg.

Under Hillary Clintons valkampanj 2016 spreds falska rykten om att Clinton ledde ett pedofilnätverk från en pizzeria i Washington. Varpå en 28-årig man gick in på pizzerian, beväpnad med ett automatvapen, och öppnade eld. Han greps kort därpå.

Att också understödja rörelser som sprider konspirationsteorier är ett sätt att så tvivel och oro. Nyligen tog Twitter bort en tweet av president Donald Trump, där han delat vidare falska påståenden om dödstal i pandemin, twittrat av en QAnon-anhängare.

En politisk kult

Fenomenet QAnon har fått stor uppmärksamhet, och kan enklast beskrivas som en politisk kult byggd på en konspirationsteori. “Q” ska vara en anonym underrättelseagent, som publicerar information om kampen mellan Donald Trump och ett stort antal satansdyrkande demokrater, inklusive den djupa staten, som alla ska vara inblandade i en mordisk pedofilsekt. QAnon-rörelsen sprider att Hillary Clinton, Dalai Lama, George Soros, Tom Hanks, Oprah Winfrey och andra mäktiga profiler äter barn.

Hjälten i historien är Donald Trump, som uppbär ansvaret att rädda världen. Trumps felstavade tweets ska också “skicka signaler” till QAnon-anhängarna, enligt sympatisörer, som även sprider desinformation om Black lives matter-protesterna, coronapandemin och valrörelsen. I nuläget uppges hundratusentals ha anslutit sig till rörelsen, som i olika grad tror på “konspirationen mot Trump” och den barnätande satanistsekten.

Oändligt många talkshowvärdar och komiker gör sig nu lustiga över fenomenet, men faktum är coronapandemin har varit perfekt grogrund för konspirationsteorier. Människor har varit mer isolerade, mer ekonomiskt pressade och många har varit utlämnade åt kontakter vid skärmarna.

Det ställer höga krav på plattformarna där material sprids, på medier och på rättsväsendet att granska upphovsmakarna – men självklart även på allmänheten själv.
För det här är bara början.