Tuffaste jobbet väntar på henne

Bara rättvisa kan få fart på ekonomin

Publicerad 2020-07-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går publicerade det statliga Konjunkturinstitutet månadens konjunkturbarometer. Jämför med tidigare pekar det försiktig uppåt.

Den som vill har kunnat hitta en del positiva ekonomiska tecken. Stugbyar och campingplatser där det skulle ha varit fullt av tyskar och norrmän fylls med familjer från Sundsvall, Alingås eller Ljungby. Börsbolag har rapporterat bättre resultat än väntat. Siffrorna från Arbetsförmedlingen visar att varselvågen tillfälligt har dämpats och delar av handeln klarar sig riktigt bra enligt SCB:s statistik.

En rapport hävdade nyligen till och med att Sverige klarat ekonomin bäst i Europa.

Stora utmaningar

Just det återstår dock att se. Inte bara därför att pandemin fortsätter och vi som alltid är beroende av omvärlden. Under den försiktiga optimismen har Magdalena Andersson och de andra stora utmaningar framför sig.

Regeringens kraftfulla insatser under våren har varit viktiga. Utan korttidspermitteringar, omställningsstöd och möjligheten att skjuta upp skatten skulle fler jobb ha försvunnit. Utan pengar till kommunerna skulle situationen i välfärden vara mer pressad. Och utan förbättrade villkor i a-kassan och en delvis avskaffad karensdag skulle människor ha haft mindre framtidshopp.

Enligt planerna ska mycket av stödpolitiken avvecklas under hösten. Samtidigt kommer Sverige att behöva en politik för att återstarta ekonomin. Och som vi har skrivit många gånger tidigare vet man hur det ska gå till.

Det handlar om att fortsätta att stötta välfärden. Varenda krona som går till kommunerna kommer att användas för att skapa jobb.

Det handlar om offentliga investeringar i till exempel infrastruktur. Behoven är enorma.

Samhället glider isär

Men det handlar också om fördelningspolitik. SCB:s siffror över konsumtionen bekräftar bilden av ett samhälle som glider isär. Störst var ökningen i handeln med sällanköpsvaror, till exempel byggvaror och friluftsprodukter. Dagligvaror har gått sämre och kläder riktigt dåligt.

Vi kan vara övertygade om att det inte är arbetslösa ungdomar som handlat virke till altanbyggen. Det är inte den ensamstående mamman som förlorat sin timanställning som köpt fiskeutrustning eller ett fjälltält. Ändå är det deras konsumtion som kan rädda ekonomin.

Ett litet besked som Magdalena Andersson och de andra kan ge redan nu är att förbättringarna av a-kassan kommer att ligga fast. Det skulle ge lite fler en chans att känna optimism. Det är precis det svensk ekonomi behöver.


Vad tycker du om att regeringen ska göra för att få fart på ekonomin? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme men du kan ställa din fråga redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    30 juli 2020

    Det var allt vi hinner med i dag. Än en gång, tack för era innlägg.

  • Ingvar Persson
    30 juli 2020

    Hej vanlig arbetare.

    Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det egentligen bara kan finnas ett argument för skattebetalarna att stötta företag i en kris. Att det är bra för oss, och för samhället. När Svenskt Näringsliv och Moderaterna talar om staten som ett försäkringsbolga för företag missar de helt den poängen.

  • 30 juli 2020

    Alla dessa stödpaket som har delats ut till företag är med andra ord bidrag till miljonärer,så nu är det dags att betala tillbaka kära miljonärer. Tycker inte den vanliga arbetarklassen ska stå för notan då vi istort sätt inte fått något. Man borde ha låtit vissa företag gå i konkurs eller nästan alla som inte klarar en kris , vadå ska vi privatpersoner alltid klara en kris medan företagare kan förvänta sig miljardbidrag ?

    Vanlig arbetare
  • Ingvar Persson
    30 juli 2020

    Det är dags att avsluta chatten för idag. Stort tack för alla kloka - och mindre kloka - synpunkter. Vi tar en sista fråga.

  • Ingvar Persson
    30 juli 2020

    Hej Hotellräven, Elisabeth och JK.

    Ni pekar på att krisen trots allt stöd har drabbat delar av näringslivet hårt. Det är sant och jag tror kanske att det också är oundvikligt. Alla jobb kommer inte att finnas kvar, och inte alla företag heller. Men om företagen ska ha en chans efter pamdemin måste ekonomin komma igång. Det öär dags att vi börjar diskutera hur.