Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Malin, Malena

Angiverilagen är ingen vinst för dig, Pehrson

Det var lärare och läkare som protesterade

Demonstrationer och manifestationer har arrangerats mot Tidöregeringens planer på att införa en angiverilag.

Idag presenterades regeringens utredning om införandet av en angiverilag. Det som Tidöpartierna kallar ”informationsplikt”. Syftet är att offentligt anställda ska tvingas ange papperslösa personer till polisen och Migrationsverket.

Kritiken mot utredningen har minst sagt varit högljudd. Läkare vill vårda sjuka och socialtjänsten vill hjälpa utsatta – de vill inte agera som angivare och gränspoliser.

Idén om att små barn ska behöva gå till skolan och vara rädda för att läraren ska få familjen tvångsutvisad har väckt avsmak.

Angiveri är ett otyg. Det raserar tilliten i samhället.

Protesterna gav resultat

Protester och manifestationer har anordnats. Fackförbund och människorättsorganisationer har varit navet i motståndet. De har inte väntat på utredningens förslag utan har omedelbart organiserat sig.

Exempelvis har Sverige Lärare meddelat att de kommer att erbjuda juridisk hjälp till medlemmar som vägrar att ange. Signalen har varit tydlig: regeringen får ett helvete om den går vidare med sina planer.

Det proaktiva arbetet har gett resultat.

Nu står det klart att Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, hälso- och sjukvården, skola, socialtjänst och bibliotek kommer att undantas från lagen. En vinst för alla som protesterade.

Behöver inte ange

Det betyder såklart inte att förslaget är rimligt nu. Vi ska inte ha någon angiverilag överhuvudtaget. Rubrikerna när utredningen presenterades löd i stilen ”Här är yrkena som inte behöver ange”. Det säger något om hur bisarrt initiativet är från första början.

Arbetsförmedlingen, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket kommer att omfattas av lagen. För medarbetare som inte lyder finns redan disciplinåtgärder som löneavdrag och i värsta fall avsked, förklarade utredaren Anita Linder under dagens pressträff.

– Nu får vi vända oss till de utpekade myndigheterna och höra oss för hur våra medlemmar där resonerar, säger Sacos ordförande Göran Arrius efter beskedet.

Tar åt sig äran

”En vinst för L” utropade Johan Pehrson omedelbart när utredningen släppts. Snacka om att osynliggöra yrkesgruppernas mobilisering.

Det fanns en tid när allmän rösträtt var en liberal vinst. Nu är det tydligen att Sverige får en angiverilag som blir snäppet mindre auktoritär än väntat. Förväntar sig L att vi ska tacka för det?

Sannolikt har Sverigedemokraterna fått bra betalt för att acceptera undantagen i form av annan sakpolitik.

När SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling fick frågor om detta i Ekot sa han att den typen av förhandlingar inte redovisas offentligt.

– Men vi kan säga så mycket som att vi är nöjda med utgången, la han till.

Sverige ska tacka facken och civilsamhället för att inte Tidöregeringen fick helt som den ville. Den angiverilag som nu ändå kommer bli verklighet är illa nog.

Följ ämnen i artikeln