Högervågen kan ha vänt

ÖSTERRIKES NYE PRESIDENT Den oberoende gröna kandidaten Alexander Van der Bellen jublar efter att han besegrat högerpopulisten Norbert Hofer, till vänster, i gårdagens val.

5 december 2016. Valet i Österrike

Europa kan andas ut. Österrike valde inte en högerpopulistisk president.

Norbert Hofer erkände sig besegrad i går kväll. Han kunde ha blivit den första högerpopulisten att väljas till statschef i ett västeuropeiskt land efter andra världskriget. Men det blev inte så. Väljarna röstade fram den oberoende gröna kandidaten Alexander Van der Bellen.

Det betyder inte att allt är frid och fröjd. Europas progressiva partier måste fortfarande göra hemläxan och fundera över hur det kunde gå så här långt.

Det är trots allt en triumf för Europas nationalister att en person som Hofer nästan blev president.

Hans parti FPÖ bildades 1955 och har rötter i nazismen. Partiets första och andra partiledare var tidigare medlemmar i nazistpartiet och den militära enheten Waffen-SS.

I dag är FPÖ tredje största parti i Österrike och talar, i likhet med många andra högerpopulistiska partier, om en kamp mellan etablissemang och vanligt folk. De är EU-kritiker, vill närma sig Ryssland och försvåra för flyktingar att ta sig in i Österrike. Norbert Hofer har sagt att han vill bygga stängsel för att stoppa ”invasionen av muslimer”.

Liknande tongångar hörs i Trumps USA, i Ungern och ­Polen men även i Nederländerna, Frankrike och i Sverige.

FPÖ kan bli största parti

Att Alexander Van der Bellen har vunnit kan ses som ett litet trendbrott. Statschefen har visserligen begränsad makt men framför allt kan framgången i valet skicka en viktig signal: det går att vända trenden, det går att vara flyktingvänlig och stå upp för ett europeiskt samarbete.

Problemet är parlamentet.  Nästa parlamentsval i Österrike hålls hösten 2018 och mycket tyder på att FPÖ blir det största partiet.

I opinionsundersökningarna har FPÖ ett stöd på 33 procent medan socialdemokratiska partiet SPÖ har 27 procent. De konservativa ÖVP har 19 procent.

Problem i antågande

Frågan är hur Socialdemokraterna kommer att tackla ett eventuellt nederlag i detta val och hur partiet ska svara på FPÖ:s framgångar. Alexander Van der Bellen har sagt att även om FPÖ blir största parti så kommer han inte att utse deras ledare Heinz-Christian Strache till regeringschef. Han har tvingats backa från det uttalande men det ger ändå en antydan om kommande problem.