Ett starkt samhälle slår inte sina svaga

Autistiske Dick Nord behandlades som ett djur

Autistiske Dick Nord, 36, har utsatts för systematiska trakasserier och direkt tortyrliknande övergrepp av vårdpersonal på ett LSS-boende.

Dick Nord är 36 år men hans svåra autism gör att han är på ett litet barns intellektuella nivå. Han kan inte tala och behöver omsorg alla dygnets vakna timmar för att han inte ska slå sig själv eller andra. Men omsorg var inte vad han fick på Hultagårdens gruppboende i Göteborgsområdet.

Flera granskningar som SVT och Uppdrag granskning har gjort visar att Dick Nord i stället har utsatts för systematiska trakasserier och direkt tortyrliknande övergrepp av dem som varit anställda för att hjälpa honom. Den värsta händelsen har gått ända till domstol och i tisdags yrkade åklagaren på villkorlig dom och dagsböter för den före detta vårdaren på Hultagården.

Behandlas närmast som ett djur

Exakt vad som har hänt Dick Nord är svårt att veta eftersom han själv inte kan berätta det. Men hans moster Emma anade oråd när hennes systerson plötsligt fick en ny typ av skador på kroppen. Hon blev till slut rädd för hans liv och såg ingen annan utväg än att montera upp dold inspelningsutrustning för att ta reda på vad som skedde när de anhöriga inte var där.
Att lyssna på ljudfilen som har spelats upp under rättegången är plågsamt, nästan outhärdligt.

Den manlige vårdaren behandlar Dick Nord närmast som ett djur. Han härmar Dicks läten och triggar igång den autistiske mannens självskadebeteende. Till slut sätter eller lägger sig vårdaren med en sacosäck på Dick och uttalar hot som: "Sparkar du mot mig med benen så sparkar jag mot dig”.

Situationen avbryts först när en ny vårdare kommer till platsen och uppmanar sin kollega att sluta och "kliva av". Man vågar inte tänka på vad som skulle ha kunnat hända om ingen gripit in. Eller om det över huvud taget hade blivit några konsekvenser om inte Dick Nords moster spelat in händelsen.

Ofta läggs anmälningarna ned

Det här är en unik händelse, men olika typer av övergrepp mot samhällets svagaste på så kallade LSS-boenden är dessvärre inget sällsynt. Uppdrag granskning har gått igenom de Lex Sarah-anmälningar för LSS-boenden som kom in till tillsynsmyndigheten Ivo under 2019 och 2020 fram till i dag.

Sammanlagt är det 299 ärenden, många av dem handlar om anmälda övergrepp. Men bara sju av anmälningarna har lett till att Ivo har gått vidare och gjort ytterligare inspektioner eller insatser. Oftast läggs ärendena alltså bara ned efter att de anmälda verksamheterna har fått säga sitt.
Ivo har fått kritik från Riksrevisionen för att man i för hög utsträckning litar på att verksamheterna själva åtgärdar sina brister, samtidigt som det saknas systematisk kontroll av om detta verkligen sker.

Det är tydligt att de allra mest utsatta förtjänar bättre omsorg, säkerhet och värdighet än så. Ett samhälle som inte tar hand om sina svagaste är inte ett starkt samhälle alls.

Chatta med Jonna Sima om artikeln klockan 09:00. Det går bra att skriva dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    15 okt 2020

    Tack så mycket för alla intressanta frågor och synpunkter som jag tar med mig. Vi rundar av för i dag och fortsätter en annan gång. På återhörande!

  • 15 okt 2020

    Hej, helt rätt där Jonna, vi har inte längre ett starkt samhälle. Att önska att det vore så är förståeligt men i dag lever vi i ett trasigt folkhem. Många vill tillbaka till gamla tider men det låter sig nog inte göras. Vilsenheten är stor och många känner sig otrygga och då kan det så här. Vi vill gärna tro att Sverige är någon sorts supermakt i omsorg men så är det inte. Se bara på de höga dödstalen bland narkomaner. Vi lever i en myt om vår egen förträfflighet och det i sig gör förändringar mycket svåra. Med vänlig hälsning, Morgan Eklund

    Morga Eklund
  • 15 okt 2020

    Klockren rubrik! Fasansfullt att övergrepp mot våra svaga kan få fortgå efter alla avslöjanden. Är det inte huvudmannens ansvar att se till att vården bedrivs korrekt? Borde det finnas övervakningskameror på boendena?

    Katharina
  • Jonna Sima
    15 okt 2020

    Ta upp detta med dina barns gruppboende eller din kommun. Det kan vara så att de faktiskt tycker det är en god idé med kameraövervakning för allas trygghet. Jag är själv osäker på lagstiftningen på det här området, men övervakningskameror finns ju på så många andra arbetsplatser.

  • 15 okt 2020

    Fruktansvärt!

    Jag har barn som bor på gruppboenden och blir såklart orolig. Finns det möjlighet att ha kameraövervakning på boenden? Låter kanske orimligt men hur ska man kunna veta vad som händer när brukaren inte kan tala för sig själv, och det skulle ju också trygga personalen i de fall den boende skadar sig själv. Videomaterial kan ju även användas för att i efterhand granska situationer och hjälpa personal att förändra sitt beteende tillsammans med pedagog /personalutvecklare.

    Annika

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.