Brott skrämmer mest i utsatta områden

Otryggheten gör att folk vill flytta

En polisbil vid en utbränd bil.

Svenskar lider i de här utsatta områdena och påverkas av otryggheten varje dag. Stressen ökar och oron för om barnen kan leka utomhus. Det är dags för politiker att förstå allvaret. Vi är vilka medborgare som helst med låglönejobb och vi har inte råd att flytta härifrån, säger Ahmed Abdirahman som vill se en förändring. Han är VD för och grundare av stiftelsen The Global Village som har presenterat en opinionsundersökning på temat.

Hög kriminalitet gör att hälften av de som bor i utsatta områden vill flytta därifrån. 1200 personer i 60 av landets mest utsatta områden har svarat på vilka politiska frågor som är viktigast för dem. Det här är extra intressant eftersom politiker och media ofta tenderar att prata om utsatta områden som något ”där borta”. ”Vi och dom” är fortfarande ett högst levande vardagsbegrepp.

Sällan kommer verkligt berörda till tals, men nu händer det. På flera områden skiljer sig åsikterna från boenden på andra ställen. Lag och ordning är viktigast i utsatta områden, i resten av landet är det skola/utbildning. Mer omskakande är grovt skjutvåld, en fjärdedel har själva eller har en närstående som utsatts för det. Endast tre procent i övrigt har den erfarenheten.

Samtidigt går majoriteten i utsatta områden till jobbet varje dag och tar hand om sin familj på fritiden. Det är en mindre grupp personer som skapar en stor otrygghet. Lag och ordning är alltså inte bara ett verktyg för att få fast kriminella, det är själva förutsättningen för att kunna leva sina liv i en lugn närmiljö.

Många har känt sig kallade att lösa utmaningarna i utsatta områden, men får har lyckats. Liberalerna (L) presenterade nyligen ett förortslyft där de vill ha fler bostadsrätter, bland annat genom ombildning av hyreslägenheter. De hävdar nämligen att hyresrätter är den dyrare bostadsformen. Tvärtom har den äldre allmännyttan i miljonprogramsområdena ofta rimliga hyresnivåer. Få i utsatta områden kan dessutom slänga fram en handpenning för en bostadsrätt till banken bara sådär.

I Danmark heter lösningen ghettopaket. De river helt sonika tusentals hus, syftet är att avveckla de mest utsatta områdena fram till 2030. Metoden har kritiserats och kallats för bostadssocialt experiment.

Det går inte att trolla bort fattiga och utsatta människor på det här sättet, hur mycket L och Danmark än önskar. Långsiktiga lösningar med stort fokus på ökad trygghet är vägen framåt. Då krävs skärpta straff, förebyggande arbete, jobb, trivsel och ett starkt välfärdssamhälle. Ett utsatt område idag kan bli attraktivt imorgon. Det finns flera exempel på sådan positiv gentrifiering.