Mejla

Jonna Sima

Ett stort Vänsterparti har inget egenvärde

Dadgostar vill locka över LO-medlemmar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På söndag väntas Nooshi Dadgostar väljas som Jonas Sjöstedts efterträdare på ordförandeposten i Vänsterpartiet.
På söndag väntas Nooshi Dadgostar väljas som Jonas Sjöstedts efterträdare på ordförandeposten i Vänsterpartiet.

LEDARE

Jonas Sjöstedts gamla kontorsvägg står det "Någon jävla ordning ska det va’ i ett parti”. Det klassiska citatet av Vänsterpartiets tidigare partiledare CH Hermansson är broderat i korsstygn av Sjöstedts mamma. Och visst har Sjöstedt fått ordning på sitt parti.

I dagens opinionsmätningar ligger V runt 10 procent, något som bara har överträffats under Gudrun Schymans glansdagar. Sjöstedt har fördubblat både väljarstödet och medlemsunderlaget, och har under året toppat förtroendemätningar. Han kunde alltså inte lämna över sitt parti i ett bättre skick.

Nooshi Dadgostars drivkraft

På söndag väljer Vänsterpartiets kongress med all sannolikhet Nooshi Dadgostar till ny partiordförande. För många är hon ett okänt namn, men i Stockholmsregionen har göteborgaren gjort avtryck med sitt engagemang i "Alby är inte till salu". Nätverket kämpade mot en utförsäljning av allmännyttan i S-ledda Botkyrka kommun. Aktivisterna lyckades inte stoppa det politiska beslutet, men de slog framgångsrikt in en kil mellan socialdemokrater och vänsterpartister. En ung vänstergeneration i Stockholm kände sig sviken av socialdemokratin. Den känslan verkar ha blivit en politisk drivkraft för Nooshi Dadgostar.

Vill locka LO-medlemmar

I en intervju med TT inför helgens kongress säger hon att ambitionen är att bli "det stora arbetarrörelsepartiet". Under Sjöstedts tid har V profilerat sig på frågor som klimat, antirasism och feminism. De har sugit upp väljare från ett tynande Miljöparti och nästan raderat Feministiskt initiativ.

Frågan är om de också ska lyckas locka fler LO-medlemmar vänsterut.

Vänsterpartiets konfrontation om Las och hotet att fälla Stefan Löfvens regering om den släpper fram Centerns och Liberalernas krav på en liberalisering av arbetsrätten har varit en framstöt. Men fortfarande är det främst akademiker och tjänstemän som lägger sin röst på Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets roll

I en tid när ekonomiska skillnader ökar kraftigt, arbetslösheten växer bland framför allt svenskar med utländsk bakgrund och klimatkrisen är akut har V en viktig roll. Men att bara vinna andra rödgrönrosa väljare bidrar inte till en rödgrön majoritet i riksdagen. Det är viktigare att flytta den politiska tyngdpunkten åt vänster än att äta upp närstående partikamrater. Att vanliga människor får mer makt över sin vardag är poängen, inget annat.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Vänstern är nya storstadspartiet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar

Jonas Sjöstedt

CH Hermansson

Botkyrka

Alby

LO, Landsorganisationen