Ebba Busch behöver svara om aborträtten

Ännu en abortmotståndare för KD i riksdagen

Publicerad 2022-05-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lennart Sacrédeus (KD) är tillbaka i riksdagen, tillfälligt denna gång som ersättare för Lars Adaktusson.

– Det blir en kort och intensiv period, sen får vi se om det blir en förlängning eller inte, säger han till Dalarnas tidningar.

Lennart Sacrédeus är inte vem som helst utan ledande kritiker till aborträtten. Det är ganska symboliskt.

Han har hållit en låg profil en tid efter en uppmärksammad debatt 2021 i Aktuellt mot dåvarande jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Där företrädde han en mycket kritisk linje.

”Släcka liv”

KD reagerade men Lennart Sacrédeus försvarade sig med att han hade stöd i partiets grunddokument.

– Partiet har en nollvision mot abort och säger uttryckligen i sitt medicinskt-etiska program allt sedan Alf Svenssons dagar att en abort innebär att ett liv släcks, sa han i den Livets ord närstående tidningen Världen idag.

Lennart Sacrédeus har tidigare varit både Europaparlamentariker och riksdagsledamot och nu är han alltså tillbaka i riksdagen. Även i höstens val ställer han upp.

Fler än Sacrédeus

Sacrédeus är inte den enda ledamoten som är kritisk till kvinnors rätt att avbryta en graviditet.

I ett uppmärksammat reportage i ETC granskar journalisten Max V Karlsson en annan ledande KD-politiker: Mikael Oscarsson, partiets försvars- och utrikespolitiska talesperson.

Mikael Oscarsson grundade antiabortrörelsen ”Ja till Livet”. Rörelsen gjorde sig snabbt känd för sina brutala kampanjmetoder.

Bland annat producerade de bioreklam innan ”omtyckta kvinnofilmer” med dunkande ljud och texten ”Just nu hör vi hjärtslagen av ett ofött barn, 28 dagar gammalt”.

Filmen fick kvinnor att lämna biograferna.

Kvinnoförbundet

KD:s kvinnoförbund leds av Sarah Kullgren, tidigare Havneraas. Hon var så sent som 2019 ledamot av styrelsen i antiabortorganisationen Människovärde. Enligt DN har hon även föreläst som så kallad ”samvetsfrihet” alltså idén att vårdpersonal ska kunna vägra kvinnor abortvård om de av exempelvis religiösa skäl själva motsätter sig abort.

”Samvetsfrihet” är ett av alla dessa ord abortmotståndare hittat på men vårdetik är naturligtvis inte en privatsak i en sekulär stat. Vägrar någon att utföra sina arbetsuppgifter ska den ha sparken.

Sarah Kullgren hävdar numera i intervjuer att hon inte står för dessa åsikter men varför hon i så fall var aktiv i en antiabortorganisationen är en smula eljest.

Ebba Busch duckar

Officiellt säger KD att de står bakom svensk abortlagstiftning. Lite som att SD har en officiell nolltolerans. Ändå dyker hela tiden personer som Lennart Sacrédeus, Mikael Oscarsson och Sarah Kullgren upp just där.

Och vem minns inte debatten om Lars Adaktussons röstande i dessa frågor vid förra EU-valet? Även då var partiledningen ute och distanserade sig.

Ebba Busch själv duckar helst frågorna, men varför accepterar hon utan knot att Lennart Sacrédeus nu återvänder? Varför utsåg hon just Sarah Kullgren till jämställdhetspolitisk talesperson?

Avgörs i valet

Ytterst är det självklart väljarna som avgör vilka som väljs till riksdagen, men den kristdemokratiska partiledningens agerande har i många år präglats av att man inte gör något alls förrän olika personer blir påkomna.

Frågan blir särskilt känslig i ljuset av den backlash mot aborträtten som just nu sker i USA och att den amerikanska kristna högern tidigare försökt påverka även Sverige.

Inför nästa val kan det därför vara en poäng att ställa tydliga frågor och inte låta KD-politikerna komma undan med hänvisning till politiska program som ändå inte verkar gälla.

Följ ämnen i artikeln