Karensavdraget är ett svek mot äldre

De timanställda i äldreomsorgen blir bara fler

Publicerad 2021-12-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi har misslyckats med att skydda de äldre. Det slogs fast av coronakomissionen, som redan för ett år sedan menade att andelen timanställda måste minska inom äldreomsorgen. Men i en ny granskning visar det sig att kommuner knappast lärt sig det gångna årets läxa.

SVT nyheter konstaterar att det i dag utförs mer arbete av timanställda än för ett år sedan. Det handlar framför allt om undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen.

Sedan september 2019 har andelen timmar utfört av personal med timanställning ökat i 22 av de 50 största kommunerna som SVT granskat. I rakt motsatt riktning än vad kommissionen menade behöver göras.

Mari Huupponen är utredare på Kommunal som skrivit om äldreomsorgen under pandemin. För Aftonbladet ledare berättar hon varför problemen med just timanställningar är många. Både för de anställda och för kvaliteten.

Viktigt för trygghet

”En av de viktigaste faktorerna för att hålla hög kvalitet inom äldreomsorgen är kontinuitet. Att det inte är så många personer inblandade i omsorgen om varje äldre. Fler timanställda leder till sämre kontinuitet. Det som äldre lyfter fram som något de värderar mest i hemtjänsten är att samma personer återkommer, dyker upp på samma tider och att hjälpen utförs som de är vana vid”, säger Huupponen. ”Det är en viktig säkerhets- och trygghetsfråga att de äldre känner personalen”.
I pandemitider är det särskilt viktigt att äldre inte träffar för många. Då är det även viktigt att personalen inte springer mellan olika verksamheter.

Inte råd att bli sjuk

Huupponen berättar också varför det är viktigt för personalen att ha trygga anställningar för att ”kunna planera sitt liv, känna ekonomisk trygghet, kunna hitta någonstans att bo och att kunna ha en gemenskap på arbetet”.
Frågan om trygga anställningar är särskilt intressant just nu. Karensavdraget är det avdrag som görs på lönen om en anställd blir sjuk. Nu har regeringen återigen bestämt sig för att ge ersättning för detta, för att fler ska ha råd att sjukskriva sig. Men det här omfattar ju inte timanställda.
Det bästa är förstås om kommunerna erbjuder trygga anställningar till sin personal och slutar spara på något så viktigt som de äldre. Vad gäller regeringen borde de lära sig att karensavdraget den här gången måste tas bort – för alltid.