Centerpartiet är nog inte rocktåget precis

Lööfs ersättare måste spela en annan låt

Centerns partiledarkandidater Elisabeth Thand Ringqvist,  Daniel Bäckström och Muharrem Demirock frågas ut i Stenungsund.

I morgon landar Centerns partiledarturné i småländska Alvesta. Kaffe och fralla på bygdegården i Blädinge utanför järnvägssamhället. Kanske inte rocktåget direkt, men Centerns process för att välja Annie Lööfs ersättare har något storslaget över sig.

Fyra utfrågningar i olika delar av landet. Filmer på YouTube för den som inte kan vara på plats. Och naturligtvis hemsidor där kandidaterna beskriver vad de vill göra med sitt parti.

Stjärnglansen finns inte riktigt. Centerpartiets kändaste ansikten har antingen tackat nej eller sorterats bort.

Anstränger sig

Ändå kan ingen tvivla på att partiorganisationen anstränger sig för att göra valet av ledare i februari nästa år till en minnesvärd händelse.

Det finns tre huvudpersoner i kandidatturnén.

Daniel Bäckström, värmlänning och gruppledare i riksdagen. Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot från Stockholm. Och Muharrem Demirock, riksdagsledamot från Östergötland.

Bäckström har redan trasslat till det. På en fråga från kvinnoförbundet kunde han varken ge raka svar på om han ville går först i Pridetåget eller om han skulle kunna tänka sig att viga samkönade par.

Kan vara för sent

I efterhand har Bäckström bedyrat att han tänker stå i första ledet när det handlar om försvaret av "rätten att älska vem man vill". Antagligen kom det för sent för att rädda kandidaturen.

Bäckströms ängsliga svar och den starka reaktionen antyder ändå den nya centerledarens utmaning. Att förena ett traditionalistiskt för att inte säga konservativt arv med dagens roll som det sista liberala partiet i den svenska politiken.

Till sist handlar det om att hitta en plats för Centern i det politiska landskapet. Vi har "haft svårt att orientera oss" säger Thand Ringqvist.

Kraft i mitten

Bäckström ser för sin del partiet som "en ledande politisk kraft i mitten". Demirock går ett steg längre. "Ett regeringsparti i mitten", drömmer han.

Det låter, om vi ska vara ärliga, rätt mycket som Annie Lööfs "breda mitt". En tanke från en tid innan moderater och kristdemokrater valde att ge spakarna till högerpopulismen.

Kanske är problemet med den centerpartistiska kandidatturnén att låtlistan handlar så mycket om nostalgi. Om Alliansen och ett samarbete inom den anständiga borgerligheten.

Den sången kommer inte tillbaka. Vill Centerpartiet påverka svensk politik är det dags att byta musik.


Centerpartiet ska välja en ny ledare i februari. Men framför allt måste Centern välja väg. Hur ska partiet ställa sig till de nya politiska blocken? Och hur ska man göra för att vinna tillbaka förlorade väljare på landsbygden.

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    25 nov 2022

    Det blev det sista inlägget. Klockan har passerat halv och det är dags att stänga chatten. Jag villl tacka alla som bidragit. med frågor och synpunkter.

  • Ingvar Persson
    25 nov 2022

    Hej Mathias.

    Om det är något vi lärt oss de senaste åren så är det väl kanske att allt kan hända. Kom ihåg hur Kristersson lovade att inte samarbeta med SD. Men jag håller med dig. Den nya centerledningens första uppgift blir att fundera på hur dagens regering ska kunna bytas ut.

  • 25 nov 2022

    Fakta:

    (C) har målat in sig i ett hörn och är ett stödparti till (S)

    En bred mitt existerar inte i verkligheten utan gör det enbart i skallen på Annie Lööf. (C) nya partiledare bör ha en lite mer ödmjuk inställning till verkligheten och inse att de kommer sammarbeta med (S) i en regering om de ska vara relevanta över huvud taget. Varför skulle (M)+(KD)+(L) bryta med (SD) för att sammarbeta med (C)? Den nya (C)-ledaren kommer behöva ha ha sina utgångspunker i den existerande verkligheten

    Mathias
  • Ingvar Persson
    25 nov 2022

    Hej Palle.

    Så är det verkligen. Sedan är det en annan sak att inte ens den fastaste ideologi alltid ger svar när konkreta politiska frågor ska avgöras.

  • 25 nov 2022

    Ett parti måsta utgå från en ideologi, utgå från hjärtat. Utan en ideologi blir det rörigt. Svaren på sakfrågorna ska reflektera ideologin. Det ger trygga väljare som vet vad partiet står för.

    Om man tror på något ska man inte överge det bara för att politiska vindar blåser. Man får dom mandat man får, och därefter får man hitta sätt att samarbeta. Men ideologin måste vara grunden.

    Palle

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln