Mejla

Jonna Sima

Stefan Löfven är politikens Zlatan

Statsministern slår ur underläge

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kan Stefan Löfven zlatanera svensk politik?
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Kan Stefan Löfven zlatanera svensk politik?

I dag är det återigen dags för statsminister Stefan Löfven och talmannen Andreas Norlén att mötas. Efter återkopplingen kommer vi få besked om talmannen tänker pröva Löfvens regering i riksdagen redan nu på onsdag.

Det är mycket som pekar på det.

Enligt Aftonbladets källor gick regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna rejält framåt i förra veckan.

På onsdag är det votering i riksdagen om budgeten. Frågan är om S, MP, C och L också har hunnit ta fram en egen reservation som i så fall kan få fler röster än Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget. Har de rödgrönblåa inte det riskerar det parlamentariska kaoset att fortsätta.

Historisk möjlighet

Stefan Löfven har visat sig vara överraskningarnas man tidigare. Han löste den snarlikt knepiga situationen efter förra valet, genom att hota med nyval och sedan få till Decemberöverenskommelsen.
Han har även hanterat flyktingkrisen och terrordådet i centrala Stockholm på ett sätt som förvånat.
Det är inte otroligt att han skulle göra det nu igen.

Mycket skiljer mellan S, MP, C och L men tillsammans representerar de det moderna, gröna och framåtsyftande Sverige. De har nu en historisk möjlighet att säga hit men inte längre till den växande nationalismen, den klimatförnekande populismen och antifeminismen. Men det kommer krävas svidande kompromisser för alla.

Zlatanisera svensk politik

Stefan Löfven beskrivs ofta med rätta som kantig, gammeldags och lite bufflig, i synnerhet i debatter mot yngre kvinnor. Hans personkemi med Annie Lööf verkar vara direkt usel. Trots det ser han nu ut att vara på väg mot att sy ihop en andra regering. Men så vet Stefan Löfven också hur det är att slå ur underläge.
Ett fosterbarn i Västernorrland som utbildar sig till svetsare ska liksom inte kunna bli statsminister, inte ens i Sverige.

Det har aldrig hänt tidigare, och ingen av oss lär få uppleva det igen.


Att kalla Stefan Löfven för en Zlatan för svensk politik är kanske inte helt precist ska erkännas, men den osannlika klassresan, oförutsägbarheten och en sällsynt förmåga att leverera när det gäller har de faktiskt gemensamt. Kan han även zlatanera svensk politik?
Efter över nittio dagars väntan på en ny regering är det dags för det.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE