Mejla

Jonna Sima

V borde inte fälla Löfven

”Förnedringsklausulen” osann

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt måste välja sida.
Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527
Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt måste välja sida.

Vi skulle ju få en ny regering på onsdag. Efter att Centerpartiet till sist bestämt sig för att stötta en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet lutade det mesta åt att Stefan Löfven skulle väljas om som statsminister. När Liberalernas partiråd i går ställde sig bakom Jan Björklunds linje var allt klappat och klart. Eller?
Det tyckte inte Vänsterpartiet.

Enligt TT:s uppgifter lutar det åt att Vänsterpartiet röstar nej till en S-MP-regering på onsdag. Orsakerna sägs vara två: Överenskommelsen mellan S, MP, C och L innehåller för mycket högerpolitik, samt en utbredd ilska över den så kallade "förnedringsklausulen", som innebär att Vänsterpartiet "inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden."
Det är svårt att argumentera mot partiets invändningar.

Beroende av Vänsterns stöd

Överenskommelsen mellan S, MP, C och L innehåller besvärande mycket högerpolitik. Skatter ska sänkas för höginkomsttagare och företag och Rut-bidragen ska tredubblas. Marknadshyror på nyproduktion ska införas och vinster i välfärden tillåtas. Och ja, "förnedringsklausulen" är just förnedrande. Men den är också osann. I själva verket är den politiska inriktningen den kommande mandatperioden i allra högsta grad beroende av Vänsterpartiet.

Det leder till den oväntade vändningen att Vänsterpartiet kan bli Ulf Kristerssons lyckobringare.

C och L har tillräckligt länge stuckit huvudena i sanden och hoppats på att en Alliansregering ska bli möjlig. Till slut hann verkligheten ifatt även dem. Men trots detta verkar det inte sjunkit in att man faktiskt behöver Vänsterpartiets stöd i det här historiska läget.

Klausulen borde ha strukits

Jan Björklund svar på uppgifterna från Vänstern i går var dock tydligt. Om Stefan Löfven blir nedröstad i den tredje omröstningen på onsdag kommer Liberalerna att släppa fram en högerregering i stället.
Partiet är inte intresserat av något nyval där de riskerar att åka ur riksdagen.
Det leder till den oväntade vändningen att Vänsterpartiet kan bli Ulf Kristerssons lyckobringare. Jonas Sjöstedts besked i dag kan ge Sverige den mest konservativa regeringen sedan den allmänna rösträtten infördes.
Stefan Löfven borde som van förhandlare givetvis ha sagt ifrån om "förnedringsklausulen". Centerpartiet och Liberalerna har tramsat länge nog med att försöka likställa Vänstern med Sverigedemokraterna.

Men Vänsterpartiet måste också fundera igenom sina prioriteringar. En M-KD-regering med SD som stödhjul riskerar att normalisera högerextremismen och förändra det politiska landskapet för sannolikt lång tid framöver.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.