Ingvar Persson

Snart kan Kina låsa in svenska idrottare

Regimen tar hem propagandasegern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skidåkarna ligger på höghöjdsläger. Skridskostjärnan Nils van der Poel har redan ställt om dygnet till kinesisk tid och Sveriges Olympiska Kommitté siktar på rekordmånga medaljer.

Om två veckor invigs OS i Peking. Det kan bli ett arrangemang de inblandade sent kommer att glömma.

Alla som följer samhällsdebatten vet hur det är. Inför stora idrottsarrangemang som OS kommer det alltid kritik. Kan de enorma kostnaderna försvaras? Kan vi lita på att idrottarna inte fuskar eller tar otillåtna mediciner? Och ska verkligen idrotten bidra till att legitimera totalitära regimer och brott mot mänskliga rättigheter?

Och vipps är alla invändningar som bortblåsta

Sedan börjar tävlingarna. De svenska idrottarna vinner en match i curling eller gör sensation i rodelbanan och vipps är alla invändningar som bortblåsta. Man kan tycka att det är lite enkelspårigt, men vi är som vi är.

Under drygt två veckkor kommer vi inte att prata om mänskliga rättigheter eller uigurernas situation. Inte om hur oppositionen i Hongkong fängslas eller om den svenska författaren Gui Minhai. Och vi kommer inte att fråga oss varför allt fler riktigt stora idrottsarrangemang hamnar i auktoritära stater som Kina.

På den punkten blir allt som vanligt.

Ändå blir kanske årets OS lite annorlunda. Det beror naturligtvis på pandemin.
När det klassiska störtloppet Lauberhornrennen avgjordes i helgen hamnade Vincent Kriechmayr i hetluften. Ett positivt covidtest stoppade österrikaren från de obligatoriska övningsåken. När han ändå fick starta, och dessutom vann, talades det om fusk och särbehandling.

Stora delar av Sveriges alpina damlandslag har tvingats avstå tävlingar efter positiva test. Den svenska elitserien i ishockey haltar eftersom pandemin fått ligan att skjuta upp många matcher. Skidskyttarna talar om smitta i den norska vallabussen. Och för att undvika smitta har det svenska skidlandslaget i sista stund flyttat sitt träningsläger.

Coronaviruset kastar sin skugga också över idrottsvärlden. Och nu ska man åka till Kina, kanske det land i världen som hanterat smittan med de allra hårdaste hårdhandskarna. Här tvekar inte regimen att sätta medborgare under bevakad isolering, eller att stänga av miljonstäder.

Myndigheterna i Peking har medgivit ett enda fall av omikron. Det påstås ha kommit från utlandet, med post.

Nu ska alltså idrottare från hela världen samlas där för att hålla olympiska spel. Räkna med en kontrollapparat vi inte sett maken till och en bubbla så tät att inte ens ett virus kommer ut.

Jag tror inte ens att en dubbelseger för Frida Karlsson och Ebba Andersson skulle kunna tvätta bort bilden av ett ganska speciellt idrottsarrangemang.

Men vi kommer inte att prata om ifall idrotten ska vara ett propagandaverktyg för totalitära regimer. På den punkten blir OS i Peking en alldeles vanligt jättetävling.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.