Ge Magdalena Andersson en ordentlig uppsträckning

Har du hört talas om Hans Dahlgren? Nej, tänkte väl det

Hans Dahlgren och Magdalena Andersson tjurar.

I dag är det Europadagen. En kampdag, åtminstone för svenska EU-entusiaster.

De svenskar som inte klagar på EU, vet i stället knappt vad det är. Det gäller även politiker. Kombinationen av ointresse och missnöje skapar en ond cirkel, där alla tjurar men ingen vet hur man gör något åt det man tycker illa om.

Här kommer ett konkret exempel.

Kan ändra EU:s grundlag

I dag avslutas EU:s stora framtidskonferens. Det är antagligen inte många läsare som hört talas om den, trots att den pågått i över ett år och varit ett av EU:s största projekt. Sedan februari 2021 har man samlat in idéer från medborgare. Nu ska EU-kommissionen försöka omsätta de mest populära förslagen i praktiken.

Det är inget spel för gallerierna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har öppnat för en förändring av EU:s grundlag, fördragen, om det är det medborgarna vill ha.

Svenskarna missade chansen

Av alla EU:s 27 medlemsländer, kom Sverige på plats 24 i antal initiativ i relation till befolkningsstorlek. Vi svenskar har just missat en stor chans att förändra det EU vi klagar på.

Var höll de svenska politikerna hus?

EU är ingen valvinnarfråga. Emmanuel Macrons tuffa presidentvalrörelse i Frankrike visar att det är svårt att bli populär på utrikespolitik. Macron har varit den mest pådrivande politikern i EU-frågor sedan 2017. Men med allt fokus på storslagna Europa-idéer kände sig det franska folket bortglömt och vände sig till populistpartier.

Ingen sexig fråga

Anledningen till att förslag som minimilönedirektivet väckt sådan ilska i Sverige är – förhoppningsvis – inte att vi vill förvägra arbetare i andra EU-länder höjda löner. Det är dels okunskap om vad som faktiskt står i direktivet, dels rädsla för att EU-domstolens tolkningar av direktivet ska drabba den svenska modellen negativt.

Det bästa sättet att lösa det senare på hade varit en fördragsändring. Men det låter förstås inte särskilt sexigt att säga i tv. Då är det enklare att klaga på dumma fransmän.

Att Stefan Löfven gjorde en trist tjänsteman utan egen vilja till EU-minister är ingen slump. Det lät finansministern domdera och göra det till en budgetfråga. Som statsminister verkar Magdalena Andersson lika nöjd med upplägget.

Europa förändras, men vi sitter och tjurar. Svenska politiker förtjänar en uppsträckning.


Vad tycker du om Sveriges EU-politik? Förtjänar regeringen en uppläxning eller applåd? Chatta med Susanna Kierkegaard på Europadagen. Livechatten öppnar klockan 9.00 men du kan ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    9 maj 2022

    Då stänger vi chatten för idag! Tack för alla klocka och intressanta inlägg. Hoppas ni får en trevlig måndag.

  • 9 maj 2022

    Sverige har inte någon EU politik, detsamma gäller tyvärr många andra länder. Synd då EU behövs och EU behöver vara starkt, så att vi kan vara konkurrenskraftiga mot Kina, Indien, USA etcetera, enklare att ställa krav som en stor marknad istället för små individuella länder. Alla populistiska politiker som vill ut ur EU är inte realistiska heller, man lovar allt till alla, billigare matvaror och energi, pension vid 62, tvinga tillbaka tillverkning lokalt men inte tar hänsyn till om företagen klarar sig och är lönsamma, den interna marknaden för liten och man måste sälja utomlands.

    Lisa

    Håller med och kan tillägga att när man jobbar i Europaparlamentet (som jag gjort och många vänner fortfarande gör) märker man vilken skillnad EU:s standarder för tex kemikalier, produktion och klimat gör i världen. När vi klubbar nya krav ställer många länder utanför EU om direkt för att handeln ska bli så smidig som möjligt.

    Susanna Kierkegaard
  • 9 maj 2022

    Om vi går ur EU, så får den svenska arbetarrörelsen en chans att resa sig på nio, annars inte.

    Johan Ahnström

    Det där är riktigt intressant. Fallen Viking respektive Laval i EU-domstolen var i brist på bättre ord (har inte druckit kaffe än) skitdåliga och jag har full förståelse för att delar av fackföreningsrörelsen hatar EU efter det. För att komma till rätta med EU-domstolen krävs en fördragsändring. Jag skrev om det 1 januari i år. Sök på "Dagens EU är ett paradis för företagen" om du är intresserad!

    Susanna Kierkegaard
  • 9 maj 2022

    EU behöver läggas ner. Politiker som sitter på stort avstånd från befolkningen är farligt för det ger dessa politiker större möjlighet att gynna sig själva på befolkningens bekostnad.

    Ett Europa som består av tusentals småstater hade varit ett bättre mål att sträva mot än att försöka göra om EU till "något bra" vilket är omöjligt eftersom hundratals miljoner människor aldrig kan komma överens om vad som är "bra".

    Då är det bättre att alla får möjligheten att bygga upp sina egna samhällen på det sättet som de själva föredrar.

    Fredrik

    Det är bara att börja följa EU-nyheterna för att se att det du skriver inte stämmer alls. Jag tycker att det är fantastiskt att vi samarbetar och faktiskt kommer överens om mycket. Dessutom är det ofta större insyn i Europaparlamentet än i nationella parlament. Går till exempel att följa alla utskottsmöten live på Europaparlamentets hemsida. Vill man så är allt väldigt nära och tillgängligt.

    Susanna Kierkegaard
  • 9 maj 2022

    Ulf,

    Ekonomin i Storbritannien har gått ned och regeringen räknar med en sämre utveckligen de kommande femton åren, pundet blev svagare. Bönder klagar att de inte hittar säsongsarbetare, företag var svårt att hitta rätt personer och fylla lediga platser.

    Sara

    Ja, alla löften inför Brexit var verkligen bara bluff. Riktigt sorgligt.

    Susanna Kierkegaard

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.