Det börjar med att du kallas landsförrädare

Modigt av Lööf att peka ut Busch

Stenevi, Andersson, Lööf och Busch under Aftonbladets partiledardebatt augusti 2022.

Annie Lööf har blivit en slags sanningssägare. Sedan hon gav beskedet att hon slutar som partiledare för Centerpartiet är det ännu tydligare. Lööf är den politiker som vågat stå upp mot både den nuvarande regeringen och sina kollegor i oppositionen när de börjat låta för mycket som sverigedemokrater.

När hon pratar om de senaste årens politiska förskjutning i en intervju med Expressen är det både personligt och skarpt. Lööf är inte rädd att säga sådant som skaver eller peka ut personer.

– Jag tänker på när Sara Skyttedal 2019 skrev att jag var en quisling. Det tog mig oerhört hårt. Att en allianskamrat använde ett ord som extremhögern kletat på mig i så många år och utsatt mig och min familj för så oerhört mycket hot och hat, och så flyttades det in i finrummet. Och så hade Ebba Busch inte kurage nog för att säga ifrån, säger Annie Lööf till Owe Nilsson i Expressen Kultur.

Extrema ord

Quisling betyder ungefär landsförrädare, efter den norska försvarsministern Vidkun Quisling som förrådde landet till Nazityskland. Det är ett exempel på hur ord från den högerextrema vokabulären letat sig in i det politiska etablissemanget.

– Nu är det allmängods, allmänborgerliga människor som jag känner använder begrepp som landsförrädare om politiska motståndare. Det är ett vulgärt språkbruk som hämtats från alt-righthögern i USA, säger Lööf.

Säpo varnar

Våren 2022 beskrev Säkerhetspolisen mekanismerna bakom den växande våldsbejakande extremismen. Radikaliseringen av hela samhället kan liknas vid två vågor – en liten som driver och göder en större framför sig. Som exempel på den lilla vågen tar Säkerhetspolisen alla de som på nätet ”uttrycker sig på ett sätt som våldsbejakande extremister tidigare varit ensamma om”.

– En person som förfäras av ett terrorattentat kan vara samma person som har hetsat till det, sa Fredrik Hallström som är chef för kontraterrorism på Säkerhetspolisen.

Okontroversiellt

Förändringarna i språket får politiska följder. I takt med att hårdare ord blivit normaliserade, har också alltmer extrema politiska förslag blivit okontroversiella. I dag ses det nästan som landsförräderi att vara för invandring eller emot ökade befogenheter till polisen.

Annie Lööf säger i Expressen att det känns svårt att sluta som partiledare under en tid då hon kanske behövs mer än någonsin. Men hon ”har gjort sin demokratiska värnplikt”.

Det är bara att hoppas på att någon annan orkar ta över.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.