Mejla

Lina Stenberg

SD irrelevanta under kampen mot corona

Jimmie Åkessons populism är värdelös mot virus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson

LEDARE

I onsdags kom den senaste väljarundersökningen från SCB. Siffrorna visar det förändrade stödet för Sverigedemokraterna nu i coronapandemins andra våg.

Eller att stödet inte förändrats, beroende på hur man ser det.

Partiet står nämligen stilla på 17 procent, på exakt samma siffra som i valet 2018.

Fast de står inte stadigt där. Ni kanske minns för ett år sedan, i december 2019, när en Novusundersökning för första gången krönte Sverigedemokraterna till landets största parti? Var fjärde svensk sa sig då vilja rösta på partiet.

Under hela 2019 växte Sverigedemokraterna snabbt i popularitet, från 19 procent i januari till 24 procent mot årsslutet. Visst kan detta verka avlägset i dag. Men vi får inte glömma hur snabbt de lyckades flytta fram positionerna när tiderna var normala.

Risken är att de kan få luft under vingarna igen så fort samhällsdebatten slutat handla om coronapandemin.

Vi såg samma trend under våren. När corona slog som hårdast mot samhället sjönk genast Sverigedemokraternas opinionssiffror.

I februari låg Sverigedemokraterna på 24 procent av väljarstödet för att följande månader minska drastiskt.

I mars var Jimmie Åkesson i Turkiet, som ni säkert minns, för att dela ut flygblad om att "Sverige är fullt". När dödstalen i corona ökade kallades Åkesson hem och det hela blev mest pinsamt för partiet.

Det dröjde tills pandemin började avta innan de var igång igen.

Under sommaren återkom Jimmie Åkesson tillsammans med Ulf Kristersson och Ebba Busch med sina högerpopulistiska infall. Utspel som avlöst varandra ända tills för ett par veckor sedan.

Man har krävt sänkt och villkorat bistånd, öppet stöttat Donald Trump i USA-valet och högljutt drivit frågor om nollinvandring, klaner och islamism.
Inget som överhuvud taget känns relevant när det enda viktiga är att överleva.

Och här kommer vi till pudelns kärna.

Att det är osmakligt att plocka billiga populistiska poänger om invandrare när samhället är i brinnande pandemikris förstår till och med Sverigedemokraterna. Fullt fokus krävs för att tillsammans bekämpa viruset.

Visst kan det kännas befriande att slippa höra Jimmie Åkesson prata om återinvandring – åtminstone för en tid. Men bara för att partiet just nu håller låg profil kan vi inte räkna bort dem.

Kanske kan vi lära något av den här pandemin om hur överflödig populismen är. För det corona ändå fört med sig är att vi nu tydligare än på länge ser vad som faktiskt är viktigt. Att det finns en poäng i att tillsammans sluta upp i viktiga frågor som gynnar hela samhället.

Kort och gott – ingen behöver populism för att överleva.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Att ta sprutan är en medborgerlig plikt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Coronaviruset

Ebba Busch

Donald Trump

Ulf Kristersson

Jimmie Åkesson

Populism