Det är dags att skriva av studielånen

Tand- och sjukvårdskrisen ute i landet kan mildras

I Gällivare och på många andra håll i landet är tandläkarbristen stor. Att skriva av studielån är en idé lånad från Norge som borde prövas.

Under torsdagen gick antagningsbeskeden ut till förväntansfulla blivande studenter vid Sveriges universitet och högskolor. I år har rekordmånga ansökt till landets lärosäten, vilket är ett positivt besked, och ett ganska givet resultat av coronapandemin.

För även om coronapandemin skapat stor oro och lett till att människor förlorat sina arbeten, har våren 2020 också blivit en möjlighet att fundera över vad vi vill göra, egentligen.

Fler platser

Regeringen har satsat på utbildning också som del av åtgärdspaketet för att dämpa effekterna av coronakrisen. I år blir platserna på landets högskolor 9300 fler och 2021 tillkommer ytterligare 6600 platser. Det är bra politik som bygger ett starkare Sverige inte bara under krisen, utan också efter.

En kris ger möjligheten att omvärdera gamla sanningar och införa nya tankar kring vårt samhälle och dess utveckling.

Studielån och bättre vård

Under många år har det pratats från regeringens sida om att skriva av studielånen för de som väljer att arbeta i glesbefolkade områden där det exempelvis råder brist på tandläkare, sjuksköterskor och läkare. Förslaget har lyfts i bland annat Landsbygdskommitténs utredning.

Varför det är en idé värd att pröva kom det så sent som i veckan besked om från Gällivare. Där har 1000 barn väntat på undersökning sedan i augusti 2019 i Folktandvården, vilket beror på brist på tandläkare rapporterar SVT Norrbotten. 1,8 tjänster finns, men det skulle behövas sex tandläkare. Och tandläkarbristen finns i hela Norrbotten, faktum är att bristen på tandläkare är så stor att man slopat de såkallade frisktandvårdsavtalen i hela Norrbotten, eftersom det inte är möjligt att leva upp till avtalen från Folktandvårdens sida. Sverige behöver, bland mycket annat, fler tandläkare, vilket är särskilt sant utanför storstadsregionerna. För situationen i Norrbotten och Gällivare är inte unik.

Så varför inte göra investeringen i avskrivna studielån nu?

Det skulle förhoppningsvis bidra till att lösa delar av de problem som idag finns inom såväl sjukvården som tandvården i Sverige.