Lättare att hitta bordell än en bostad

Paolo Robertos sexköp blottar en trasig bostadsmarknad

Uppdaterad 2020-05-26 | Publicerad 2020-05-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Adressen där Paolo Roberto greps misstänkt för sexköp hyrs i stora delar ut som lägenhetshotell.

När Paolo Roberto i samband med en polisrazzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm erkände att han köpt sex drog han fram mer än ett smutsigt samhällsfenomen i ljuset.

Det första var det vidrigaste. Trots Robertos försök att tycka synd om sig själv handlade efterföljande debatt framförallt om kvinnan, de prostituerades utsatta situation och om männen som tänder på att utnyttja dem. Med rätta polisanmäldes också Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt, vilket kan ha varit ett faktum om kvinnan varit ett offer för människohandel och Roberto valt att trots misstankar strunta i det.
 

Bostadsmarknaden en dold bov

Det andra fenomenet har hittills skvalpat i bakgrunden utan större debatt.
Man skulle ju nämligen kunna tro att det inte är helt lätt att driva bordeller mitt i centrum i Sveriges största stad. I verkligheten är det i princip bara att klicka till sig ett korttidskontrakt via en hemsida. I storstadsområdena går det snabbare att starta igång bordellverksamhet än att få tag i en lägenhet att bo i.

Tidningen Hem och Hyra har lyckats intervjua fastighetsägaren vid Östermalms-adressen där bordellen bedrev verksamhet. Fastigheten i fråga var aldrig ett hyreshus i vanlig bemärkelse: det var ett så kallat lägenhetshotell. Genom en mellanhand kunde fastighetsägaren hyra ut lägenheterna på korttidskontrakt till långt högre hyror än vad en vanlig hyresgäst kan ge. Tanken är att affärsresande, konsulter och turister ska hyra lägenheterna, men även hallickar har uppenbarligen lätt att slinka igenom via mellanhänderna. Man behöver ju faktiskt bara ett kreditkort.
”Vem jag hyr ut till är min ensak”, som värden svarade journalisten Christoffer Röstlund Jonsson.
 

Människor pressas ut ur städerna

Uthyrningssajter som Airbnb har fått den här typen av uthyrningar att bli en miljardindustri. För fastighetsägare är det en guldgruva. För bostadsmarknaden i storstadsområdena är det en katastrof. Fenomenet är ett stort problem världen över i turisttäta städer, men växer även i omfattning i Sverige. Vanliga människor som behöver ett hem prioriteras bort. Hus som byggdes för att vi ska kunna bo i staden har blivit hotell. Allt är fullt lagligt.

När den akuta bostadsbristen diskuteras i Sverige är det i regel ombildningar av hyresrätter eller marknadshyror som står på dagordningen. Mellan år 2000 och 2018 hade över 90 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter bara i Stockholm. Hyresrätter har också sålts av från allmännyttan till privata värdar. Av de privata värdarnas hyreslägenheter blir alltså allt fler lägenhetshotell – lägenheter som då aldrig blir en del av den allmänna bostadskön. Man skulle kunna kalla det för ett finurligt sätt att införa marknadshyror under radarn. I stället för 8000 i månaden kan hyresvärdar i populära stadsdelar ta ut 1500 kronor per natt.

Hur omfattande den här typen av handel och kontrakt är vet vi inte, varför Hyresgästföreningen kartlägger frågan. Förhoppningsvis vet vi mer före sommaren, då rapporten beräknas vara klar, och när nu regeringen lägger fram förslag på marknadshyror är det verkligen tid för robusta fakta.

Någonting är ruttet på bostadsmarknaden, och just här stinker det om den blinda tron på marknadskrafterna.