Mejla

Ingvar Persson

Marknadshyror blir nästa kris för Löfven

Rätt att varna för högre kostnader

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYR≈N

LEDARE

Januariavtalet fortsätter att ge Stefan Löfven och ledningen för Socialdemokraterna huvudvärk. Om två månader kommer utredningen om marknadshyror.

Precis som det står i punkt 44 i januariavtalet ska utredaren föreslå ett system med marknadshyror i nybyggda lägenheter. Däremot ska dagens hyresrätter inte påverkas enligt det uppdrag utredaren fått.

Hyresgästföreningen tror inte att den uppdelningen är möjlig. Ett system med marknadshyror kommer på sikt att påverka alla hyresrätter. Det skrev man bland annat på Aftonbladet debatt i förra veckan.

Högre hyror

Därför har konsultföretaget Ramboll fått räkna på vad som skulle hända med hyrorna om marknadskrafterna släpptes fria. I delar av landet kan kostnaderna för en hyreslägenhet stiga med 50 procent, enligt rapporten.

Rapporten från Hyresgästföreningen har gjort borgerliga opinionsbildare och ledarskribenter rasande. Reaktionen har kommit som på en given signal. Expressen anser att föreningen ljuger. Göteborgsposten tycker att resultatet är irrelevant. Och fastighetsägarna kallar allt ihop oseriöst.

Det förslag som kommer i slutet av maj ska ju inte handla om marknadshyror för alla, går resonemanget.

Det låter nästan som när facket för drygt 15 år sedan krävde likvärdiga villkor för arbetskraft från andra länder. Då frågade sig borgerliga debattörer varför vi skulle bry oss? Svältlönerna skulle ju bara gälla utländska arbetare.

Borde inte bråka

Nu borde hyresgästerna inte bråka. De nya, högre, marknadshyrorna kommer ju bara att drabba den som flyttar in i ett nybyggt hus.

Om vi bortser från cynismen i resonemanget finns det en fråga man måste ställa sig. Hur kommer det sig att de främsta förespråkarna för marknadskrafternas frihet har så låga tankar om marknadens kraft? Hur kan den som tror på fri prissättning inbilla sig att högre priser på bostäder eller lägre löner till arbetskraft bara påverkar en del av marknaden?

Sanningen är förstås att hyresgästföreningen har rätt. Precis som dumpade löner påverkar löneutvecklingen för alla kommer också högre marknadshyror i nyproduktionen att sprida sig. Kanske inte i år eller nästa år, men med tiden.

Och vi behöver ha råd att bo också i morgon. Därför är Hyresgästföreningens varningssignal högst relevant.

Marknadshyror är en dålig idé. Att den finns med i januariavtalet ändrar inte på det.


Hyresgästföreningen får kritik när man varnar för att marknadshyror på sikt innebär högre boendekostnader för alla. Det förslag som ska komma handlar ju om nyproduktion. Men om marknaden släpps fri kommer det på sikt att påverka alla, enligt föreningen.

Vad tycker du? Är marknadshyror en bra idé? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan nio, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.