Staten ska inte sparka gravida

1950-talet ringde och ville ha sin kvinnosyn tillbaka

Receptionisten på statliga Infranord fick sparken när hon berättade att hon var gravid på nytt.

Infranord är ett av Sveriges största byggföretag och ägs av staten. I början av september kom en av företagets kvinnliga receptionister på huvudkontoret i Solna tillbaka från föräldraledigheten. Hon meddelade då sin arbetsgivare att hon blivit gravid igen. Två veckor senare fick hon besked om att hon ska bli uppsagd.

Enligt kvinnans fackförbund, Seko, hade företaget inte ens kallat till förhandling med facket, vilket krävs inför uppsägningar.

– Jag ställde frågan till personalchefen vem som hade sagt till receptionisten att hon skulle sägas upp. Och då sa han att han hade gjort det för att vara snäll så att hon skulle ha mer tid att söka nytt jobb, säger Håkan Englund, ordförande för Sekos förhandlingsorganisation på Infranord, till tidningen Arbetet.
Snäll? Ursäkta, men 1950-talet ringde och ville ha sin kvinnosyn och arbetsrätt tillbaka.
Givetvis säger inte Infranord att de ger kvinnan kicken för att hon är gravid, eftersom det i så fall skulle strida mot lagen. I stället hänvisar de till arbetsbrist. Receptionen på huvudkontoret ska bort, men inte alla arbetsuppgifter som utförs där. Istället ska de lejas ut på Samhall, ett företag som anställer personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga. Det är knappast att ta sitt arbetsgivaransvar.

Det finns alltför många skurkföretag på arbetsmarknaden i dag, då borde staten åtminstone föregå med gott exempel.

Att vara gravid är inget brottsligt, det är ingen sjukdom. Och det kostar faktiskt inte ens företaget någonting, eftersom man under föräldraledigheten får sin inkomst från Försäkringskassan. Ändå är en graviditet förenad med oro över jobb och ekonomi för många kvinnor.
Jag har själv precis kommit tillbaka från en föräldraledighet och vet att den här perioden i livet är speciell. Man vill försöka förena familjeliv med arbetsliv, vara en bra förälder och kanske göra karriär.

Oron över att komma tillbaka till jobbet efter en föräldraledighet är rätt naturlig. Har kollegorna glömt bort mig? Har jag glömt bort hur man gör? Att i det läget flagga för ytterligare en föräldraledighet är nog inte alltid helt lätt.
Jag vet inte hur receptionisten på Infranord tänkte, men hon kunde nog inte ens i sin vildaste fantasi tro att reaktionen skulle bli att hon blev uppsagd.

De senaste veckorna har den politiska debatten präglats av Vänsterpartiets hot att fälla regeringen om den inte drar tillbaka den så kallade LAS-utredningen, som i sin nuvarande form skulle göra det enklare att säga upp anställda.

Historien på statliga Infranord visar tydligt att det i dag inte är för svårt att säga upp anställda, utan snarare tvärtom.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.