Mejla

Jonna Sima

Fossila bränslen måste förbjudas

Skatter stoppar inte klimatkatastrofen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg lyckades med Fridays for future lyfta medvetandet om den annalkande klimatkatastrofen. Men tiden håller på att rinna ut: det behövs ett förbud mot fossila bränslen för att vända utvecklingen.
Foto: Robert Nyberg
Greta Thunberg lyckades med Fridays for future lyfta medvetandet om den annalkande klimatkatastrofen. Men tiden håller på att rinna ut: det behövs ett förbud mot fossila bränslen för att vända utvecklingen.

LEDARE

Innan pandemin bröt ut hade äntligen klimatförändringarna hamnat högst upp på dagordningen världen över. Greta Thunberg ledde proteströrelsen som fick människor att gå ut på gatorna i tusental. Fridays for Future och andra klimatrörelser lyckades på kort tid lyfta medvetandet om den annalkande katastrofen som forskarna i FN:s klimatpanel varnat för i årtionden.
Planeten är med stormsteg på väg mot tre graders global uppvärmning. Redan har vi börjat se konsekvenserna av klimatförändringarna, med mer torka och extremväder. Inte sedan dinosaurierna utplånades för 65 miljoner år sedan har jorden upplevt en sådan massutrotning av djur och växter som i dag.

Inte råd att misslyckas

Det enda som kan vända utvecklingen är att drastiskt minska förbränningen av fossila bränslen till nära noll så snart som möjligt. Stefan Löfvens regeringen är förtjust i att sätta upp ultimativa mål. Sverige skulle ha lägst arbetslöshet till 2020, vi skulle alla vara vaccinerade till midsommar och vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland.
Regeringen har redan misslyckats med det första löftet och även för det andra ser det mörkt ut. Men vi har inte råd att schabbla bort det tredje.
Det räcker inte med skatter, utsläppskvoter eller regleringar. Det enda sättet att rädda vår planet är ett förbud mot fossila bränslen. Det skriver Roland Geyer, professor i industriell ekologi på University of California i Santa Barbara, i en debattartikel i The Guardian.

Mänskligheten har lyckats förr

Han menar att vi framgångsrikt har gjort liknande insatser två gånger tidigare i mänsklighetens historia. Det ena var förbudet mot blyad bensin, som höjde oktantalet i bränslet men som också gav människor i storstäder så höga halter av bly i blodet att det gränsade till förgiftning. Sedan mitten av 1980-talet har blyet fasats ut genom förbud. Detsamma gäller freoner, som till exempel kan användas som drivmedel i sprayförpackningar och brandsläckare. Baksidan var att ämnet tunnar ut ozonskiktet som skyddar oss mot skadliga UV-strålar. Sedan det globala förbudet i januari 2000 har ozonskiktet långsamt börjat läka.

Världen har gjort det tidigare och kan göra det igen när vi är ställda inför ett existentiellt hot. Eller som Roland Geyer konstaterar: Vi har inte råd att tillåta fossila bränslen.

Är förbud mot fossila bränslen rätt väg att gå för att minska utsläppen av växthusgaser? Chatta med Jonna Sima mellan klockan 09:00 och 09:30.

Du kan skicka in din fråga redan nu!

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.