Fossila bränslen måste förbjudas

Skatter stoppar inte klimatkatastrofen

Greta Thunberg lyckades med Fridays for future lyfta medvetandet om den annalkande klimatkatastrofen. Men tiden håller på att rinna ut: det behövs ett förbud mot fossila bränslen för att vända utvecklingen.

Innan pandemin bröt ut hade äntligen klimatförändringarna hamnat högst upp på dagordningen världen över. Greta Thunberg ledde proteströrelsen som fick människor att gå ut på gatorna i tusental. Fridays for Future och andra klimatrörelser lyckades på kort tid lyfta medvetandet om den annalkande katastrofen som forskarna i FN:s klimatpanel varnat för i årtionden.
Planeten är med stormsteg på väg mot tre graders global uppvärmning. Redan har vi börjat se konsekvenserna av klimatförändringarna, med mer torka och extremväder. Inte sedan dinosaurierna utplånades för 65 miljoner år sedan har jorden upplevt en sådan massutrotning av djur och växter som i dag.

Inte råd att misslyckas

Det enda som kan vända utvecklingen är att drastiskt minska förbränningen av fossila bränslen till nära noll så snart som möjligt. Stefan Löfvens regeringen är förtjust i att sätta upp ultimativa mål. Sverige skulle ha lägst arbetslöshet till 2020, vi skulle alla vara vaccinerade till midsommar och vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland.
Regeringen har redan misslyckats med det första löftet och även för det andra ser det mörkt ut. Men vi har inte råd att schabbla bort det tredje.
Det räcker inte med skatter, utsläppskvoter eller regleringar. Det enda sättet att rädda vår planet är ett förbud mot fossila bränslen. Det skriver Roland Geyer, professor i industriell ekologi på University of California i Santa Barbara, i en debattartikel i The Guardian.

Mänskligheten har lyckats förr

Han menar att vi framgångsrikt har gjort liknande insatser två gånger tidigare i mänsklighetens historia. Det ena var förbudet mot blyad bensin, som höjde oktantalet i bränslet men som också gav människor i storstäder så höga halter av bly i blodet att det gränsade till förgiftning. Sedan mitten av 1980-talet har blyet fasats ut genom förbud. Detsamma gäller freoner, som till exempel kan användas som drivmedel i sprayförpackningar och brandsläckare. Baksidan var att ämnet tunnar ut ozonskiktet som skyddar oss mot skadliga UV-strålar. Sedan det globala förbudet i januari 2000 har ozonskiktet långsamt börjat läka.

Världen har gjort det tidigare och kan göra det igen när vi är ställda inför ett existentiellt hot. Eller som Roland Geyer konstaterar: Vi har inte råd att tillåta fossila bränslen.

Är förbud mot fossila bränslen rätt väg att gå för att minska utsläppen av växthusgaser? Chatta med Jonna Sima mellan klockan 09:00 och 09:30.

Du kan skicka in din fråga redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    18 mars 2021

    Nu avslutas chatten. Tack för ert engagemang och ha en fortsatt trevlig dag!

  • Jonna Sima
    18 mars 2021

    Jag tror inte på den deterministiska livssynen: att det som sker det sker, vi får bara anpassa oss. Snarare tror jag den är livsfarlig, särskilt för de generationer som kommer efter oss.

    Och om vi får ett förbud mot fossila bränslen 2045 så är det 15 år framåt. Då ska du se att det finns billiga elbilar även på andrahansmarknaden.

  • 18 mars 2021

    Jo kanske det. Men då ska alla ha möjlighet att byta bil för att målen ska nås. Men arbetslösa, långtidssjukskrivna, utförsäkrade och låginkomst pensionärer får ta till de bud som deras ekonomi tillåter. För i regel är det vi (jag själv hör till denna grupp) är hänvisad till att köpa en 15-20 år gammal bil. Moder natur kommer ta hand om SIN planet på det sätt hon finner det bäst i. Och det får vi som invånare anpassa oss till.

    Malin
  • Jonna Sima
    18 mars 2021

    Om du tänker efter har du nog fått en hel del för dina skattepengar: Vården när du föddes, kanske har du barn i förskolan eller skolan, vägarna du åker på, sjukvård du har fått, kollektivtrafiken du emellanåt använder. Och så vidare.

    Till din andra fråga: Jag tror det är oerhört viktigt att vissa länder tar på sig ledartröjan. Framför allt de rika som redan har utnyttjat sin beskärda del av jordens resurser. Dessutom är det på många områden redan ekonomiskt mer lönsamt att använda förnyelsebar energi. Det handlar inte om att skuldbelägga någon, utan alla ska med på detta och då krävs snarare morötter än piska för att en omställning ska bli möjlig.

  • 18 mars 2021

    Nej du har rätt. Skatter fungerar inte.

    Eftersom inget av de höga skatterna ser ut att stanna i Sverige. Nedläggningar och nedskärningar. Vart tar våra pengar vägen? EU? Parisavtalet?

    Ja visst! Förbud i landet lagom. Landet lagom som har haft noll ökning av koldioxidutsläpp i över 10 år. Men länder i öst. Ja dem kan bygga kolkraftverk i rasande takt och ökning i försäljning av bensin och dieselbilar.

    Att angripa som du gör och skuldbelägga oss i Sverige för att vi kör en dieselbil, som för övrigt ansågs som miljöbil för ett antal års sedan och nu ska den skattas sönder, är inte snällt.

    Erik
Följ ämnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.