Regeringen delar ut besk medicin

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

70 000 personer som redan har det svårt kommer därmed att få mindre pengar att röra sig med

strikt recept Fredrik Reinfeldt vill minska utanförskapet, men regeringens sjukförsäkringsförslag slår mot dem som redan drabbats av långvarig sjukdom.

14 September 2007. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han vill minska utanförskapet i Sverige. Han säger att målet med en ny sjukförsäkring är att minska antalet långtidssjukskrivningar. Fler ska få ett jobb, även alla dem som missat framgångståget under de senaste årens konjunkturuppgång.

Vill sänka ersättningen

Utgångspunkten är helt rätt. Synd bara att den saknar förankring i regeringens konkreta politik.

Med gårdagens förslag till ny sjukförsäkring vill regeringen sänka ersättningen för dem som har varit sjukskrivna i minst ett år från 80 procent till 75 procent av lönen.

70?000 personer som redan har det svårt kommer därmed att få mindre pengar att röra sig med.

Regeringen sänker även den sjukpenninggrundande inkomsten, vilket gör att alla får sänkt sjukpenning med någon procent.

Förslaget innebär också att den som är sjukskriven efter tre månader ska prövas för andra jobb på sin arbetsplats. Och efter sex månader ska han eller hon vara beredd att ta ett jobb var som helst på arbetsmarknaden.

De sjuka drabbas

Det kan behövas en gräns som ökar trycket att få ut de långtidsjukskrivna i något jobb igen. Men som förslaget ser ut nu är det orimligt.

Dels är sex månader alldeles för kort tid och ansvaret att fixa rehabiliteringen faller nästan helt på den enskilde.

I stället är det arbetsgivaren och Försäkringskassan som i samverkan borde ta det största ansvaret. De som borde ta smällen när tidsgränserna passeras, inte den som redan drabbats genom sjukdom. Men regeringen ställer inga sådana krav på företagen.

Det är de sjuka som sätts åt.

Dels kan förslaget leda till att lagen om anställningsskydd, LAS, sätts ur spel. Att en person inte kan omplaceras efter tre månader skulle kunna innebära skäl för uppsägning. Samma hot kommer att hänga över den som aktivt börjar leta nytt jobb efter sex månaders sjukskrivning. Arbetsgivarens vilja att rehabilitera blir knappast större om de vet att de kan bli av med den anställde efter ett halvår.

Få positiva inslag

Några förslag från rege­ringen pekar dock i rätt riktning, till exempel satsningen på företagshälsovården. Där kan det förebyggande arbetet bli bättre, fler kan få vård innan det krävs långa sjukskrivningar. Där kan rehabiliteringen anpassas till förhållandena på arbetsplatsen.

Även de så kallade ”nyfriskjobben” är intressanta. Förslaget går ut på att en arbetsgivare som anställer en person som varit borta från arbetsmarknaden mer än ett år ska få en rabatt som motsvarar två arbetsgivaravgifter.

Men det är positiva förslag på marginalen.

Regeringen kallar detta för det största reformpaketet sedan rehabiliteringsreformen 1992.

Stora ord.

I praktiken liknar det mest ett besparingsförslag.

JB

Följ ämnen i artikeln