Magdalena Andersson borde läsa Karl Marx

Skattefuskande direktörer och skatteplanerande storföretag har dominerat veckans nyhetsflöde. Den så kallade paradisläckan har åter satt ljuset på avancerade bolagskonstruktioner, exotiska adresser och skumma bankkontor.

Dessutom har vi ännu en gång fått en inblick i kungafamiljens svaghet för att umgås med miljardärer som kanske har mer pengar än smak eller skattemoral.

Det mesta har vi faktiskt läst tidigare. När Panamapappren blev kända. Efter Luxleaks och efter Uppdrag granskning genomgång av rika svenskars rättelser sina deklarationer.

Undviker skatt

Vi vet att de största företagen och de allra rikaste är beredda att göra nästan allt - lagligt och olagligt - för att undvika skatt. Det finns forskning på området.

Den franske ekonomen Gabriel Zucman vid Berkeley-universitetet har tittat på skattemoralen i de skandinaviska länderna. I allmänhet är den god. I genomsnitt smiter vi undan tre procent av skatten.

Bland de allra rikaste står det sämre till. Zucman menar att den mest förmögna tusendelen av befolkningen smiter från minst en fjärdedel av den skatt de borde betala.

Till det kommer storbolagens arrangemang där länder spelas mot varandra i jakt på den absolut lägsta skatten.

Fusket kostar Sverige över 40 miljarder årligen. Då är lagliga kryphål inte inräknade.

Gamla nyheter

Det är som sagt egentligen ingen nyhet. På sätt och vis är det problemet.

“Filosofer har bara tolkat världen på en rad olika sätt, men det gäller att förändra den”, skrev Karl Marx. Det är samma sak med de rikastes skattesmitning. Vi vet att den urholkar samhället. Det som krävs är att vi gör något åt saken.

Då räcker det inte att, som Magdalena Andersson, efterlysa direktörernas moral.

Det är inte rimligt att länder i EU, som ju ska vara en öppen marknad, tävlar om kontinentens mest ljusskygga bankkonton. Det är inte rimligt att länder som Irland och Nederländerna erbjuder villkor som gör storföretag som Apple, Nike och Facebook till ett globalt skattefrälse.

Det är inte heller rimligt att obetydliga stater runt om i världen ska fortsätta att fungera som skatteparadis för världens rikaste. Eller att banker och advokater runt om i världen ska fortsätta att tjäna pengar på råd om skatteflykt.

– Om en bank blir påkommen med medhjälp till ekobrott borde den tvingas lägga ner, sa Zucman till TT.

Det gäller som sagt att förändra världen.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.