Nordmarks trygghet gynnade bara chefen

Vanliga människor har fått allt mindre makt

Vågar du säga ifrån om något är riktigt skevt på ditt jobb? Om din chef trakasserar dig eller om arbetsmiljön är ohållbar? Med stor sannolikhet inte, om du är tillfälligt anställd. I dag är det minst var femte arbetstagare i Sverige som arbetar under otrygga villkor.

I veckan släpptes boken Det otrygga arbetslivet (Katalys) i Sverige skriven av sociologen Johan Alfonsson. Jag frågar Alfonsson om varför boken ges ut just nu.

Sverige unikt

– Sverige har genomgått en exceptionell rörelse mot ökad otrygghet. Inget annat land har genomgått så stora förändringar för tillfälligt anställda.

Sedan början av 90-talet har den svenska arbetsmarknaden förändrats stort. Knappt någon visste vad en gigarbetare var då. De saknar en anställning, och får bekosta arbetsverktyg själva. De får själva ta den ekonomiska risken.

I Alfonssons bok går han igenom hur maktförskjutningarna sett ut, och han ringar in tre centrala förändringar. Den första är hur anställningsskyddet urholkats för tillfälligt anställda. Ökad flexibilitet på arbetsmarknaden gällde visst bara arbetsgivaren.

En annan förändring är hur pressen ökat på arbetslösa att acceptera allt sämre villkor. Detta samtidigt som fackföreningarnas makt minskat ihop med allt lägre medlemsantal.

Riskerar skador och sjukdom

70 procent av de med otrygga anställningar är arbetare, för dem är risken högre att drabbas av både skador och ohälsa i arbetet än i andra grupper. Samtidigt börjar också rättigheterna för de med fasta anställningar luckras upp. Maktförskjutningen är en klassfråga, skriver Alfonsson.

I går klubbades nya LAS igenom. Så urholkas rättigheterna för alla, samtidigt som arbetsmarknadsministern Eva Nordmark menar att det är ”den största trygghets- och frihetsreformen i modern tid”. Nordmark var tidigare ordförande för tjänstemannafacket TCO.

– Facken har blivit pressade av politiken, och urholkningen av LAS är ett tydligt exempel på hur man försöker spela ut grupperna mot varandra. Man försämrar för de med fasta anställningar, och förbättrar marginellt för de med tillfälliga anställningar, säger Alfonsson.

Samma håll oavsett regering

Som det ser ut nu har utvecklingen gått åt samma dystra håll, oavsett om det varit en socialdemokratisk eller en borgerlig regering. Det har funnits en gemensam syn på att man ska ”öka flexibiliteten” genom att göra det enklare att anställa på tillfällig grund.

– Det har varit en ideologisk förskjutning som pågått. Formuleringarna när man urholkar arbetsrätten i dag är nästan identiska med de som användes under tidigt 90-tal, säger Alfonsson.

Det är inte en särskilt smickrande slutsats när vi haft en socialdemokratiskt ledd regering sedan 2014.