Mejla

Pernilla Ericson

Nu blåser det nya vindar, Bonnesen

Swedbank – noll förtroende kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Våren är här, och i det obarmhärtigt skarpa ljuset syns varje smutsfläck så tydligt. Under onsdagsmorgonen genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks huvudkontor. Swedbank-aktien rasade sju procent när nyheten briserade.

Det har varit en bister vinter för Sveriges bankkunder, som haft förtroende för Sveriges största bank. Uppdrag Gransknings avslöjande “Swedbank och penningtvätten” visade med skrämmande tydlighet på misstänkt pengatvätt, bland annat smutsiga pengar med koppling till Magnitskij-affären i Ryssland. Sergej Magnitskij var revisorn och juristen som avslöjade en enorm korruptionshärva och fick betala med sitt liv.

Blev en enorm skandal

När fallet även visade sig ha kopplingar till Danmarks största bank, Danske bank i Estland, så blev det en enorm skandal. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen skyndade då att försäkra att något sådant hade varit otänkbart i deras verksamhet.
Men UG kunde på bara tre månader hitta oegentligheter som borde höjt varningsflaggor. Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom Swedbank.

Än värre blev det när SVT genom innehållet i interna dokument kunde visa på att Swedbank i Estland utredde kopplingar till Magnitskij-affären redan 2013. Vd:n i Estland vill inte kommentera vilka åtgärder som vidtogs.

”Allvarligt brott”

Giriga vindar har dragit fram. Nästa avslöjande: Swedbanks högsta ledning hemlighöll misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska finansmyndigheten DFS, rapporterar SVT Nyheter och UG.
“Om man ljuger för myndigheterna här i USA, så är det ett allvarligt brott, säger senator Roger Wicker till SVT.

Kopplingen finns hela vägen upp till Birgitte Bonnesens närmaste medarbetare.
En vårstädning ger en känsla av nystart. Det är dags att öppna dörrar och fönster, släppa in ljuset och ta fram kvasten, Swedbank. Städa upp i ingrodda hörn. Det som hänt fläckar ner hela bilden av Sverige.
Det finns noll förtroende kvar för Birgitte Bonnesen. Samma sak gäller ordföranden och ledningen.

Nu blottläggs korruption och girighet som aldrig förr.

Nu blåser nya vindar.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.